JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Stöd och omsorg / Hjälp till barn och unga / Våld och övergrepp

Våld och övergrepp

Våld i familjen

En del växer upp med våld från vuxna i familjen. Så ska ingen behöva ha det. Barn kan utsättas för våld i familjen på olika sätt. Ibland kan det vara en förälder som slår, ibland ett syskon. Det kan handla om sparkar och slag, att man blir inlåst eller blir misshandlad på något annat sätt. Att bli tvingad till sex eller att göra något sexuellt är också våld. Våld kan även vara att bli kallad för något fult och elakt eller att få höra att man är dålig och jobbig. Man kan även bli hotad eller vara med om att vuxna eller syskon använder våld mot någon annan i familjen.

Omtanke och kärlek

Ett annat slags våld är att de vuxna inte tar hand om en på ett bra sätt. Det kan till exempel vara om man ofta får gå hungrig, inte har kläder, inte har någonstans att sova, om någon i familjen tar ens pengar eller om man inte får omtanke och kärlek. Vuxna måste helt enkelt ta hand om sina barn på ett bra sätt. Allt våld mot barn kan kallas barnmisshandel och det är förbjudet.

Påverkas

Även om man inte kan sätta ord på det som händer så påverkas man av det. Det är vanligt att bli orolig, arg, ledsen eller att få ont i kroppen, till exempel magont eller huvudvärk. Det kan vara svårt att koncentrera sig och man kan tycka att det är jobbigt att lita på och umgås med andra. En del blir utsatta för våld så att det syns på kroppen. Men ofta har man smärtan inom sig.

Om man håller allt inom sig kan det vara svårt för andra att förstå att något är fel. Det kan hända att man skjuter bort tankarna på våldet medan det pågår och inte tror att man påverkas så mycket. Men man kan börja må dåligt senare. Kanske börjar man må dåligt efter att man flyttat från den som slår.

Våld är inget tecken på kärlek

Många längtar efter att bli förälskade och efter att träffa någon. Om man blir ihop med någon tänker man sig ofta att livet ska kännas roligt, att man ska känna sig trygg, bekräftad och älskad. Ofta är det så. Men det kan också hända att man mår dåligt av att vara i ett förhållande, att ens självkänsla krymper i stället för växer.

En relation som innehåller kontroll, förtryck eller våld kan också kallas för en destruktiv relation. Sådana kärleksrelationer är vanligare än många tror. Det allra vanligaste är att tjejer blir utsatta och att det är killar som använder våld. Men det finns också förhållanden där tjejer utsätter killar, där killar utsätter killar, och där tjejer använder våld mot tjejer.

Alla förhållanden som man mår dåligt i innehåller inte våld. Men när man är i en relation där det förekommer våld kan det vara svårt att inse och sätta ord på vad som händer. Det är aldrig ens eget fel att den man är ihop med gör en illa.

Kontakt

Om du lever i en familj där våld förekommer, om du själv är utsatt eller om du har en förälder eller syskon eller annan närstående som är utsatt för våld av någon i din familj, då kan du kontakta socialtjänsten i Laholm och få stöd och hjälp. Inom socialtjänsten i Laholms kommun finns personer som arbetar med stöd till barn och unga som upplevt/upplever våld i sin familj eller annan nära relation (t ex att vara utsatt för våld av sin pojkvän eller flickvän). Socialtjänsten ger också stöd till vuxna som är utsatta för våld av närstående och även vuxna som utsätter någon närstående för våld.

  • Socialtjänsten kontaktar du genom kommunens växel, 0430-150 00, eller via mottagningsenheten 0430-265 59.
  • Socialtjänsten i Laholm har en verksamhet som heter Familjeenheten den är till för barn/ungdomar och deras familjer. Det finns gruppverksamhet för barn/ungdomar som har förälder som inte mår bra psykiskt eller som har problem med alkohol och/eller droger, eller som har upplevt våld i familjen. Denna gruppverksamhet heter Stammen.
    Klicka på länken Stöd till barn och unga i Laholm så får du veta mer.
  • Det erbjuds också samtal med föräldrar utifrån föräldraskapet samt med ett barn/ungdom som t ex har upplevt våld i familjen. Du kan kontakta enhetschefen för Familjeenheten för att få veta mera om denna verksamhet och det stöd som finns att få.
    Ring Laholms kommuns växel, 0430-150 00, eller 0430-153 62.
  • Om du har upplevt våld i familjen kan du få mer information via länken till höger, våld i en nära relationer.
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Malin Carlsson
Sidan uppdaterad den 1 mars 2023