JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Stöd och omsorg / Integration och flykting / Integrationsfrämjande insatser / Språkvän

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Språkvän

Språkvän är en satsning i Laholms kommun för att motverka och förebygga okunskap, fördomar och segregation samt verka för social hållbarhet. Det görs genom att bygga broar mellan nyanlända och svenska födda/redan etablerade för att träna på det svenska språket och att lära känna det svenska samhället. Verksamheten är baserad på en modell framtagen av Eskilstuna kommun och som idag finns etablerad i 70 olika kommuner runt om i Sverige.

Hur går det till?

Både du som vill bli och du som vill få en språkvän skickar in en intresseanmälan till kommunen, som utifrån era önskemål matchar ihop er. Efter ett första möte tillsammans med samordnaren så lägger ni sedan upp ert kommande umgänge helt efter hur ni själva vill ha det. Projektledaren kan alltid kontaktas vid behov.

Kontakten är frivillig, sker på fritiden och bygger på ömsesidighet, öppenhet och respekt.

Vem kan bli språkvän?

Du kan vara född i Sverige eller ha bott här länge, det viktiga är att du kan prata bra svenska och är intresserad av att träffa människor från andra länder i ett ömsesidigt utbyte.

Vem kan få en språkvän?

Du som är nyanländ och bor i Laholms kommun och vill träna på det svenska språket.

Oavsett om du vill bli eller få en språkvän kan du vara ung eller gammal, ensam eller tillsammans med en kompis, partner eller hela din familj.

Vad ska vi göra?

Ni kan göra allt ifrån att fika, gå promenader, bjuda hem varandra, laga mat tillsammans, lyssna på musik, idrotta eller umgås familjevis. Vad ni vill göra och hur ofta ni vill ses bestämmer ni själva.

Att blir språkvän är ett konkret sätt att hjälpa en nyanländ person i kommunen till en bra start i sitt nya hemland. Det kan bli en kort bekantskap eller så blir ni vänner för livet.

Språkvän anordnar Språkcafé på SFI varje onsdag kl. 12:00-13:30. Detta är till för alla som vill  träna språket, hjälpa till att öva eller bara vill umgås en stund.

Fika till självkostnadspris finns att köpa på plats. Alla är hjärtligt välkomna!

Vill du bli språkvän eller få en språkvän?

Blankett för intresseanmälan hittar du på denna sida under dokument. Anmälningsblanketter finns också på Medborgarservice.

Vill du bli fadder till ensamkommade ungdom?

Om du är intresserad av att bli fadder till en ensamkommande ungdom hittar du mer information under rubriken "ensamkommande barn".

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Cornelia Svensson
Sidan granskad den 11 april 2018