JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Stöd och omsorg / Integration och flykting / Mottagning nyanlända / Mottagning av asylsökande

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Mottagning av asylsökande

Asylsökande i kommunen

Mottagningssamordnare finns på Öppen Mottagning: måndagar 12.30-16.00, onsdagar 8.30-16.00 (lunch 12.00-13.00) för att svara på frågor, hjälpa med vissa ansökningar (såsom barnomsorg, SFI), bokning av hälsoundersökningar, information om bostäder, hjälp med översättning av kallelser och hänvisningar och kontaktuppgifter dit. Den öppna mottagningen tar endast kortare besök, max 20 minuter. Behövs längre tid kan detta bokas på öppen mottagning.

Boende för asylsökande

Kommunen ansvarar inte för boende för asylsökande vuxna med barn. De som är i kommunen har antingen ordnat boende själv hos bekanta eller släktingar. Alla frågor kring boende för asylsökande måste ställas till Migrationsverket.

Barnomsorg och skola för asylsökande barn

Barn till asylsökande föräldrar erbjuds allmän förskola. Barnet måste vara mellan 3 och 5 år och kan då vistats på förskolan 15 timmar per vecka. För att ställa sitt barn i kö till förskola ska en blankett om ansökan om barnomsorg fyllas i och lämnas till Kommunens Medborgarservice. Alla barn i skolåldern har rätt till skola. Asylsökande barn som befinner sig i kommunen kan ta kontakt med kommunens Enhet för flerspråkighet och integration (EFI) och en integrationspedagog gör mottagningssamtal där de kartlägger barnens tidigare skolbakgrund och sedan får kontakt med närmaste grundskola.

Sysselsättningar för asylsökande

Från och med 1 januari 2017 har Länsstyrelsen har börjat ansvara för så kallad organiserat sysselsättning för asylsökande. Enskilda asylsökande måste kontakta tillhörande mottagningsenheter i Migrationsverket för att få information kring sysselsättning. I dagsläget ansvarar inte Laholms kommun för SFI för asylsökande. Däremot finns i Laholms kommun ett brett engagemang från civila samhället för att erbjuda asylsökande i kommun olika aktiviteter så som språkträning, språk caféer, utflykter och studiecirklar.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Cornelia Svensson
Sidan uppdaterad den 1 mars 2019