JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Stöd och omsorg / Integration och flykting / Mottagning nyanlända / Mottagning av asylsökande

Mottagning av asylsökande

Asylsökande i kommunen

Mottagningssamordnare finns för att svara på frågor, stötta med vissa ansökningar (såsom barnomsorg, SFI), bokning av hälsoundersökningar, information om bostäder, hjälp med översättning av kallelser och hänvisningar och kontaktuppgifter dit.

Boende för asylsökande

Kommunen ansvarar inte för boende för asylsökande vuxna med barn. De asylsökande som bor i kommunen har antingen ordnat boende själv hos bekanta, släktingar eller bor i boende tillhandahållet av Migrationsverket. Alla frågor kring boende för asylsökande måste därför ställas till Migrationsverket.

Barnomsorg och skola för asylsökande barn

Barn till asylsökande föräldrar erbjuds allmän förskola. Barnet måste vara mellan 3 och 5 år och kan då vistats på förskolan 15 timmar per vecka. För att ställa sitt barn i kö till förskola ska en blankett om ansökan om barnomsorg fyllas i och lämnas till kommunens Medborgarservice.

Alla barn i skolåldern har rätt till skola. Asylsökande barn som befinner sig i kommunen kan ta kontakt med kommunens Enhet för flerspråkighet och integration (EFI), där en integrationspedagog gör mottagningssamtal och kartlägger barnens tidigare skolbakgrund.

Kartläggningen skickas sedan till berörd skolenhet.

Sysselsättningar för asylsökande

Från och med 1 januari 2017 har Länsstyrelsen ansvar för så kallad organiserad sysselsättning för asylsökande.

Enskilda asylsökande måste kontakta tillhörande mottagningsenheter vid Migrationsverket för att få information kring sysselsättning.

I dagsläget ansvarar inte Laholms kommun för SFI för asylsökande. Däremot finns i Laholms kommun ett brett engagemang från ideell sektor för att erbjuda asylsökande i kommun olika aktiviteter, så som språkträning, språkcaféer och studiecirklar.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Joel Axelsson
Sidan uppdaterad den 17 september 2021