Du är här: Start / Stöd & omsorg / Integration och flykting / Språkcaféer i kommunen

Språkcaféer i kommunen

Att göra sig förstådd på svenska öppnar många dörrar till vårt samhälle. Därför arrangeras språkcaféer på tre platser i kommunen: i Laholm, Veinge och Våxtorp. Då talas det endast svenska.

Idén kläcktes av elever på sfi-undervisningen (svenska för invandrare) hösten 2014. Många av dem kom från inbördeskrigets Syrien. Med behovet av att praktisera svenskan föddes idén om ett språkcafé. Det första språkcaféet öppnade i Laholm under februari 2015.

I september samma år utökades träffarna till Våxtorp, och under 2016 även till Veinge. På dessa platser drivs verksamheten av föreningen Laholm utan gränser (LUG) och i Knäred av ortens samhällsförening

Mötesplats för alla kommuninvånare

Spåkcafét är en mötesplats där människor övar och pratar det svenska språket samtidigt som olika kulturer möts. Kommuninvånarna lär känna varandra på ett naturligt och roligt sätt över en kopp kaffe, även om de kanske inte är födda i samma land. Språkcaféet har därmed flera positiva fördelar oavsett anledning till besöket.

Alla människor är välkomna, både de som bott i kommunen i hela sitt liv och de som nyligen flyttat hit. Det är besökarnas bakgrund som gör caféet unikt. Språkcaféet är en otvungen mötesplats som kan besökas när andan faller på, precis som med vilket vanligt café som helst.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 16 mars 2017

Länk