JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Stöd och omsorg / Seniorer

Seniorer

Idag har vi en spridd pensionsålder men de allra flesta avslutar fortfarande sitt yrkesliv vid 65 år. När du går i pension börjar en tid då du rår dig själv och bestämmer över din egen tid. De allra flesta har många innehållsrika år att se fram emot.

Många som går i pension tycker inte att ordet pensionär passar på dem. En pensionär känns som en betydligt äldre människa, därför har vi valt att övergå till att använda ordet senior då vi riktar oss till alla som gått i ålderspension.

Boende

Hur man vill bo som äldre är mycket individuellt. En del väljer att sälja sin villa för att flytta in i lägenhet, kanske till ett seniorboende. Andra vill bo kvar i sitt hus så länge det bara går. Många väljer också att flytta till sitt sommarställe för att bo där permanent.

Väljer man att bo kvar är det klokt att i förväg fundera över vad man gör den dag man inte längre klarar att gå i trappor.

Bra för hjärtat – bra för hjärnan

För att hålla formen högt upp i åren behöver du både motionera och äta riktigt, men det är minst lika viktigt att vårda hjärnan.

Att motionera regelbundet håller din kondition på en god nivå. Det finns forskning som visar att det finns ett samband mellan fysisk aktivitet och en lägre risk att utveckla demenssjukdom. Du behöver också träna balansen på ett medvetet sätt. Ett par minuter på en balansplatta morgon och kväll gör stor nytta.

Kost

Att äta regelbundet och näringsriktigt är viktigt i alla åldrar. När man blir äldre blir man också skörare och behöver då äta näringsrikt för att slippa onödiga åkommor. Om du vill äta tillsammans med andra finns det möjlighet till det, läs mer om här

Valfrihet

LOV i Laholms kommun

Socialnämnden har fattat beslut om vilka krav och villkor som ska gälla för leverantörer enligt LOV (lagen om valfrihetssystem). Dessa villkor och krav har sammanställts i två förfrågningsunderlag. Ett förfrågningsunderlag gäller för hemtjänst som innehåller service- och omsorgsinsatser och delegerade/instruerade hälso- och sjukvårdinsatser. Det andra gäller dagverksamhet för personer med demenssjukdom och kognitiv funktionsnedsättning. Respektive förfrågningsunderlag har annonserats på den nationella databasen "valfrihetswebben". Information finns även under näringsliv och jobb/upphandling/lagen om valfrihetssystem på kommunens hemsida. www.laholm.se. Intresserade leverantörer kan lämna anbud genom det webbaserade upphandlingssystemet "Visma Tendsign".

Annonseringen sker fortlöpande. Alla leverantörer som söker och uppfyller de ställda kraven kommer att godkännas och avtal kommer att tecknas fortlöpande.

Socialnämnden välkomnar intresserade leverantörer att inkomma med anbud.

Kontaktpersoner: 

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Ann-Christin Johansson
Sidan granskad den 8 februari 2022