Demensvård
Demens är ett samlingsnamn för ett antal sjukdomar och skador som drabbar hjärnans funktion och medför psykiska, sociala och fysiska symptom.
Att få klarhet i varför minnet sviktar, betyder mycket för både den som är sjuk och anhöriga. Det finns ingen bot mot demens, men en intensiv forskning pågår, inte minst i Sverige. Numera finns det möjligheter att med läkemedel lindra symptomen vid Alzheimers sjukdom i tidigt skede. Tidig demensutredning är därför viktig av flera skäl.
Kontakta din vårdenhet vid misstanke om demenssjukdom. Det finns demenssamordnare som du och dina anhöriga kan få stöd och hjälp av.
Demenssamordnare
Vår demenssamordnare, som också är sjuksköterska, är du välkommen att kontakta i olika demensfrågor. Det kan handla om:
- Råd och information om minnesproblematik
- Stöd och råd till anhöriga per telefon eller besök i hemmet
Demenssamordnaren har tystnadsplikt.
Kontakt och stöd från demenssamordnare är kostnadsfritt.
Vår demenssamordnare når du enklast via telefon eller e-post. Finns hon inte på plats så kan du tala in ett meddelande och hon ringer upp så snart hon kan.
Dagverksamhet
I kommunen finns dagverksamhet riktad till personer med demenssjukdom och kognitiv funktionsnedsättning. Personer som har ett beslut från en bistånds-handläggare om dagverksamhet har möjlighet att välja vem som ska utföra insatsen, enligt lagen om valfrihetssystem. Det innebär att personen själv kan välja mellan dagverksamhet i kommunal eller privat regi.
För mer information: se verksamhetsbeskrivningarna här bredvid.
Innehållsansvarig: Ann-Christin Johansson
Sidan uppdaterad den 6 mars 2023