Trygghetslarm
Trygghetslarm kan öka din möjlighet att bo kvar i din bostad. Larmet ger dig möjlighet att snabbt komma i kontakt med hemtjänstpersonal dygnet runt.
Du kan använda trygghetslarmet ifall du till exempel faller, blir sjuk eller känner dig orolig och inte kan få hjälp på annat sätt. Gäller det en akut nödsituation ska du inte använda trygghetslarmet, utan kontakta 112.
Hur får jag ett trygghetslarm?
Trygghetslarm kan du ansöka om. När ansökan kommit in så utreds ditt behov av trygghetslarm. För ansökan kontakta socialkontoret, medborgarservice eller använd blanketten härintill.
Vad kostar det?
Kostnaden för trygghetslarm är 376 kr/månad och kostnaden ingår i maxtaxan.
Hur fungerar ett trygghetslarm?
När du blivit beviljad ett trygghetslarm så får du en larmknapp, en trygghetslarms station och ett digitalt dörrlås. Larmknappen används antingen som ett armband eller halsband. Trygghetslarms stationen placeras i din bostad och fungerar som en högtalartelefon. Behöver du hjälp trycker du på larmknappen. Larmcentralen svarar på ditt larm genom trygghetslarms stationen.
Larmcentralen medelar hemtjänstpersonalen som kommer hem till dig för att hjälpa dig. Trygghetslarmet fungerar bara inom din bostad.
Hur fungerar ett digitalt lås?
Vid installation av trygghetslarmet byts ditt nuvarande låsvred på insidan av din entrèdörr ut till ett batteridrivet låsvred. Du använder din vanliga nyckel när du låser upp.
Hemtjänsten och vårdpersonalen använder sig av en digital nyckel som finns i personalens arbetsmobiltelefon. Den digitala nyckeln är bara för personal och är personlig.Tekniken gör att personal måste stå i omedelbar närhet av din dörr för att kunna öppna den. På utsidan av dörren syns ingen förändring.
Fakta
Kontroll av trygghetslarmen görs regelbundet med automatik.
Har du frågor om trygghetslarm, kontakta kommunens larmgrupp.
Innehållsansvarig: Ann-Christin Johansson
Sidan uppdaterad den 8 mars 2023