JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Uppleva och göra / Besöksmål / Skolornas utflyktsmål / Ämnesområden / Geologi / Geologi i Laholms stad

Geologi i Laholms stad

”Laholm den lilla staden med de många konstverken.”

Så står det i turistbroschyrerna och det stämmer att Laholm bjuder på många konstupplevelser, men också på mycket geologi, inte minst konstverken som också kan studeras utifrån ett geologiskt perspektiv.  

Man kan starta en konst- och geologirunda vid minnesmärket över Carl Ifvarsson, Lantmannapartiets grundare. Mannen med potatiskorgen sitter på en sockel av bohusgranit. Härifrån ser man även spår av annan verksamhet. Lingården ligger i en håla där man tidigare tagit lera för tegelframställning. Tivolitorget är också resultat av lertäkt, men inte till tegel. Leran härifrån användes som jordförbättringsmedel då den var rik på märgel. Se avsnittet: Södra Hallands geologi.  

På vägen upp till centrum kan man titta på ett av Laholms få nonfigurativa konstverk, Sten, Vatten, av konstnären Claes Hake. Den stora röda stenen är en sandsten från Mångsbodarna i Dalarna. Stenen är en gammal havsbotten, minst 1250 miljoner år. Tittar man närmare på den ser man vågmärken av samma typ man kan se på stranden i t.ex. Mellbystrand. De ljusa halvcirklarna är granit från Bohuslän.  

Karl-Gustav Jönssons potatisplockerskor framför systembolaget står på en diabas från nordöstra Skåne. Den kallas ibland svart granit, men är geologiskt ingen granit. Denna diabas används nästan bara i konstnärliga sammanhang och räknas som en av världens dyraste bergarter.  

Innan man kommer fram till Stortorget passerar man ett nybyggt hus, Länsförsäkringars nya hus där Henrikssons affär en gång låg. Sockeln är klädd i granit från Kina. Svensk stenindustri är inte vad den har varit. Entrén är klädd i skiffer från Offerdal i Jämtland.  

När man kommer till torget får man klart för sig vad geologin betyder för en stad. Hela torget är en geologisk utställning. Här finns ingen asfalt bara gatsten, inga målade övergångställen bara svarta och vita stenar. Så gott som varenda trappsteg till affärerna är sten, inga betongblock.  

Trollbergs konstverk Clownen står på en sockel av granit och Lagafontänen är gjord i diabas. I Rådhusträdgården finns en dricksfontän i vit marmor och även räcket och trappan upp till trädgården är i marmor. Mellan rådhuset och bokhandeln finns Axel Olssons Laxmosaik i marmor i olika färger. De vita fiskarna är förmodligen i Ekebergsmarmor från Närke. Hästbrunnen på Hästtorget är gjord i en röd granit från Vånga i nordöstra Skåne.   

Gatstenen är granit eller gnejs. Hur ser man skillnad på dessa bergarter? Det är inte alltid lätt men i huvudsak kan man säga att mineralkornen i granit ligger blandade ungefär som ingredienserna i sylta, medan mineralen i gnejs oftast ligger i band och liknar mer bacon eller fläsk. Trappstegen är gnejs, förmodligen från något lokalt stenbrott, då det har brutits sten från flera stenbrott i kommunen.  

Kraftstationen i Laholm är klädd i gnejs från Ahla. Trappan är bohusgranit precis som stenen kring dörren och fönstren.
Stenkajen vid Lagan är byggd i gnejs från ett brott nära Ysby kyrka.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Rose-Marie Gustavsson
Sidan granskad den 21 juli 2010