Du är här: Start / Uppleva och göra / Besöksmål / Skolornas utflyktsmål / Ämnesområden / Mat

Mat

Det finns mycket man ganska enkelt kan tillaga när man är ute i naturen.

En bra målsättning är att alla elever ska kunna använda ett stormkök när de lömnar 6an. Dela in eleverna i grupper (3-5 i varje grupp). Låt dem tävla om vilken grupp som först har satt samman och tänt stormköket. Dela ut litet pris till dem (chokladkaka).

Här kommer några goda och enkla recept: Klipp ut och plasta in så man får receptet fukttåligt och i fickformat.

PINNBRÖD

Ca. 6 stycken

Ingredienser

 4 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
50 gram smör eller margarin
1 ½ dl mjölk

Gör så här:

  • Blanda mjöl salt och bakpulver i en skål.
  • Smula ner smöret (bäst med fingrarna.)
  • Tillsätt mjölk och blanda väl.
  • Linda runt en pinne och grilla över elden.
  • Har du en majorika eller en wokpanna kan du lägga på diverse grönsaker och köttbitar.

STRÖVARSOPPA

6 personer

 Ingredienser

8 Potatisar skurna i bitar
1liten purjolök skurna i strimlor.
4 morötter skurna i skivor.
Klippt persilja
300 gram strimlad falukorv.
1 ½ liter vatten
2 buljongtärningar
1 lagerblad och några vitpepparkorn. 

Gör så här:

  • Koka upp vattnet med buljongtärningarna och kryddorna.
  • Lägg i purjolöken, potatisen och morötterna.
  • Låt koka tills de blir mjuka.
  • Lägg i falukorven.

Ät och njut!

Det är gott med knäckebröd till.

ÄPPELKAKA I GRYTA

8 personer

Ingredienser

5 äpplen
200 gram smör eller margarin
3 dl socker
6 dl havregryn
kanel

Gör så här

  • Skala äpplena och skär dem i bitar.
  • Smält smöret i stormköket
  • och lägg i äppelbitarna.
  • När äppelbitarna är mjuka rör i socker
  • och sedan havregrynen.
  • Smaksätt med kanel.
  • Rör om och låt det hela bli lätt rostat.

Det är gott med vaniljsås till.

KRABBELURER

Ingredienser

2 ägg
1 ½ dl socker
1 ½ dl mjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här

  • Blanda ägg och socker och rör om.
  • Slå i mjölken.
  • Blanda i mjöl och bakpulver.
  • Smält lite smör i stekpannan.
  • Lägg en matsked av smeten i pannan.
  • Stek kakan på båda sidor, den so pösa upp.
  • Om du har en stor stekpanna kan du grädda flera krabbelurer åt gången.
  • Doppa krabbelurerna i socker.

ARMHÅLEBRÖD

Ingredienser

 

13 dl Vetemjöl
10 dl Grahamsmjöl
2 Pkt TORRJÄST
Salt
Brödkryddor
Vatten
En armhåla
Flytande margarin till gräddningen
Platspåsar

Gör så här

  • Ett bröd 0-2 dl mjölblanding+ ½  dlv vattten
  • Blanda mjölet och vattnet i en plastpåse.
  • Arbeta ihop det till en deg och låt det jäsa i armhålan i ungefär en halvtimma.
  • Vaka ut det till en platt kaka
  • grädda på en häll eller i en stekpanna.
  • Gott med smör och marmelad till.

Ät och njut!

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Rose-Marie Gustavsson
Sidan granskad den 12 januari 2011