Mat
Det finns mycket man ganska enkelt kan tillaga när man är ute i naturen.
En bra målsättning är att alla elever ska kunna använda ett stormkök när de lömnar 6an. Dela in eleverna i grupper (3-5 i varje grupp). Låt dem tävla om vilken grupp som först har satt samman och tänt stormköket. Dela ut litet pris till dem (chokladkaka).
Här kommer några goda och enkla recept: Klipp ut och plasta in så man får receptet fukttåligt och i fickformat.
PINNBRÖD
Ca. 6 stycken
Ingredienser
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
50 gram smör eller margarin
1 ½ dl mjölk
Gör så här:
- Blanda mjöl salt och bakpulver i en skål.
- Smula ner smöret (bäst med fingrarna.)
- Tillsätt mjölk och blanda väl.
- Linda runt en pinne och grilla över elden.
- Har du en majorika eller en wokpanna kan du lägga på diverse grönsaker och köttbitar.
STRÖVARSOPPA
6 personer
Ingredienser
8 Potatisar skurna i bitar
1liten purjolök skurna i strimlor.
4 morötter skurna i skivor.
Klippt persilja
300 gram strimlad falukorv.
1 ½ liter vatten
2 buljongtärningar
1 lagerblad och några vitpepparkorn.
Gör så här:
- Koka upp vattnet med buljongtärningarna och kryddorna.
- Lägg i purjolöken, potatisen och morötterna.
- Låt koka tills de blir mjuka.
- Lägg i falukorven.
Ät och njut!
Det är gott med knäckebröd till.
ÄPPELKAKA I GRYTA
8 personer
Ingredienser
5 äpplen
200 gram smör eller margarin
3 dl socker
6 dl havregryn
kanel
Gör så här
- Skala äpplena och skär dem i bitar.
- Smält smöret i stormköket
- och lägg i äppelbitarna.
- När äppelbitarna är mjuka rör i socker
- och sedan havregrynen.
- Smaksätt med kanel.
- Rör om och låt det hela bli lätt rostat.
Det är gott med vaniljsås till.
KRABBELURER
Ingredienser
2 ägg
1 ½ dl socker
1 ½ dl mjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
Gör så här
- Blanda ägg och socker och rör om.
- Slå i mjölken.
- Blanda i mjöl och bakpulver.
- Smält lite smör i stekpannan.
- Lägg en matsked av smeten i pannan.
- Stek kakan på båda sidor, den so pösa upp.
- Om du har en stor stekpanna kan du grädda flera krabbelurer åt gången.
- Doppa krabbelurerna i socker.
ARMHÅLEBRÖD
Ingredienser
13 dl Vetemjöl
10 dl Grahamsmjöl
2 Pkt TORRJÄST
Salt
Brödkryddor
Vatten
En armhåla
Flytande margarin till gräddningen
Platspåsar
Gör så här
- Ett bröd 0-2 dl mjölblanding+ ½ dlv vattten
- Blanda mjölet och vattnet i en plastpåse.
- Arbeta ihop det till en deg och låt det jäsa i armhålan i ungefär en halvtimma.
- Vaka ut det till en platt kaka
- grädda på en häll eller i en stekpanna.
- Gott med smör och marmelad till.
Ät och njut!
Innehållsansvarig: Rose-Marie Gustavsson
Sidan granskad den 12 januari 2011