JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Uppleva och göra / Besöksmål / Skolornas utflyktsmål / Geografiska områden / Veinge/Tjärby

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Veinge/Tjärby

Här samlar vi arbeten kring utflyktsmål i området kring Veinge och Tjärby.

Genevad

Besök Genevads Byalags webbplats.

Kulturhistoria kring Genevad.
Här kan du läsa om utvecklingen kring Genevad ur ett historiskt perspektiv. Arbetet är utfört av Lennart Carlie, arkeolog på Kulturmiljö Halland.

Skogaby

Kulturhistoria kring Skogaby.
Här kan du läsa om utvecklingen kring Skogaby ur ett historiskt perspektiv. Arbetet är utfört av Lennart Carlie, arkeolog på Kulturmiljö Halland.

Tjärby

Kulturhistoria kring Tjärby.
Här kan du läsa om utvecklingen kring Tjärby ur ett historiskt perspektiv. Arbetet är utfört av Lennart Carlie, arkeolog på Kulturmiljö Halland.

Veinge

Kulturhistoria kring Veinge.
Här kan du läsa om utvecklingen kring Veinge ur ett historiskt perspektiv. Arbetet är utfört av Lennart Carlie, arkeolog på Kulturmiljö Halland.

Kapplet

Kappelshögen

Vid Kapplet finns en stor gravhög. Graven tillkom för 3 000 år sedan. Man använde en naturlig sandhög och gjorde en grav i toppen.

Det finns en sägen om platsen. Trollen flyttade in i högen. Strax bredvid, där vägen delar sig byggde människorna sedan ett kapell. Där fanns en källa. Därför byggdes det där. Numera finns här ett kors som vittnar om var kapellet låg. På 1950-talet hittade man 150 mynt från 1620 – 23 vid utgrävningar här. Här fanns en kyrkklocka och den gillade inte trollen. De hittade på alltmöjligt för att visa sitt missnöje. Folket tröttnade på trollens bus och byggde en ny kyrka i Veinge. Den placerade man där den stora allfarvägen vägen mot Halmstad, Småland och Sverige och Laholm och havet delade sig. Den nya kyrkan var större och hade större klocka som även hördes till trollen i Kapplet. Då det var för långt till Veinge kunde trollen inte kasta saker på Veinge kyrka. De hittade då en ny bostad i Ö Karup. Här var det lugnt. De hade inga släktingar eller vänner där så det blev för lugnt. De hade släkt på andra sidan åsen. De gick dit och hälsade på. Trollen tål ju inte ljuset så de fick gå på natten. För att slippa det byggde de en tunnel genom åsen. De trivdes bra och bodde där länge. Detta finns berättat i Drakslingornas land och i Draken slingrar vidare.

Det finns ytterligare en sägen om Kappelshögen där det sägs att den står på guldpelare under julnatten. En dräng red dit för att se detta. En trollflicka kom och bjöd honom dricka ur en bägare. Han hällde ut drycken, tog bägaren med sig och red därifrån. Trollen förföljde honom och han räddade sig genom att rida tvärs över plogfårorna och på det sättet göra ett korstecken. Denna sägen finns också i Drakslingornas land och i Draken slingrar vidare.

Högen har använts fram till 1930-40-talet av ungdomar. De hade dans vid högen på midsommar. Då gick de till källan och kastade i pengar och drack vatten.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Rose-Marie Gustavsson
Sidan granskad den 24 november 2010