Du är här: Start / Uppleva och göra / Bibliotek

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Bibliotek

Problem med bibliotekskatalogen

Just nu fungerar det inte att lägga inköpsförslag via vår bibliotekskatalog.
Det går inte heller att kontakta biblioteket genom formuläret på samma sida.
Vi arbetar på att lösa problemet.
Vill du kontakta oss eller lämna ett inköpsförslag kan du i stället göra det t. ex. via mejl, biblioteket@laholm.se

 

Information om bibliotekets verksamhet med anledning av coronavirus och covid-19

Du är välkommen till biblioteket om du är fullt frisk. Om du har förkylnings- symptom, även lindriga sådana, avråder vi från biblioteksbesök.
Vi hjälper dig gärna vid datorerna och kopiatorn så länge som vi kan hålla avståndet mellan dig som besökare och oss som personal
.

Regeringen har beslutat om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler deltagare än 50 personer vid ett och samma tillfälle. Verksamheter som exempelvis bibliotek omfattas inte, förutom arrangemang för fler än 50 deltagare. Information om uppskjutna arrangemang på biblioteket publiceras på denna sida.

Laholms kommun följer noggrant händelseutvecklingen av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Om förändringar görs i bibliotekets öppethållande eller verksamhet informerar vi om det här. Är du sjuk ska du inte vistas i bibliotekens lokaler. Kan du inte komma till biblioteket kan du återlämna böcker i bibliotekets bokinkast, göra omlån på webben eller per telefon 0430-151 50, 0430-151 51. 

Länk till Krisinformation

Här hittar du mer information angående covid-19

Länk till 1177 vårdguiden
Länk till Folkhälsomyndigheten
Länk till Region Hallands information om läget i länet

 

Vill du ställa ut i Stadsbiblioteket?

Är du, som amatör, intresserad av att ställa ut något du skapat? Samlar du på något och vill gärna visa upp din fina samling för andra? Vill du presentera din förening?

På Stadsbiblioteket i Laholm kan du ställa ut dina verk, din samling eller din presentation. Vi har fyra skärmar med fram- och baksida samt flera mindre glasskåp som står till ditt förfogande.

Ta gärna kontakt med Anna Björk e-mejl anna.bjork@laholm.se eller på tfn. 0430-151 57, 151 50.

 

Världens bibliotek

Världens bibliotek är en digital tjänst där du hittar e-böcker och ljudböcker för både barn och vuxna på arabiska, bosniska, kroatiska, serbiska, persiska, somaliska, tigrinska och turkiska.
Världens bibliotek är öppet för alla i Sverige. Du behöver bara registrera dig med din e-postadress och fysiskt befinna dig i landet. Sedan loggar du in för att läsa och lyssna när du vill och så mycket du vill.
Tjänsten är helt gratis.

Länk till Världens bibliotek.

Högläsning med Pija Lindenbaum

Pija Lindenbaum läser sin fantastiska bilderbok "Pudlar och pommes". Klicka på länken så hamnar du i vår YouTube-kanal.

Länk till "Pudlar och pommes"

 

Pija Lindenbaum är en av Sveriges främsta bilderboksskapare. Pija Lindenbaums böcker är psykologiska dramer fyllda av humor och originalitet. "Pudlar och pommes" berättar på ett pedagogiskt och lättbegripligt sätt om hur människor kan tvingas lämna sitt hem, och fly till ett annat land, där man kanske inte alls känner sig så välkommen. En bok att samtala om.

 

Tillhör du en riskgrupp?

Nu kan du få böcker direkt hem till dig. Kommunens transporttjänst kan kostnadsfritt bistå med att hämta och återlämna böcker.

• Kontakta först Laholms stadsbibliotek på telefon 0430-151 50 eller 151 51 eller mejla till biblioteket@laholm.se

• Ring sedan till Äldrelotsen på telefon 0430-266 80 vardagar mellan kl 9.00 och 15.00 eller mejla till aldrelots@laholm.se för att beställa transport.

Transporttjänsten förändras och utvecklas efter behov, men i nuläget försöker Äldrelotsen att köra på olika områden inom kommunen enligt nedan:
• Måndag: Veinge By, Göstorp, Skogaby, Knäred, Mästocka, Hishult och Kornhult
• Tisdag: Nordanå, Sjöalt, Våxtorp, Hasslöv, Ränneslöv, Edenberga och Vallberga
• Onsdag: Veinge, Lilla Tjärby, Ahla, Snapparp, Genevad, Öringe, Ysby, Stäme och Ålstorp
• Torsdag: Skottorp, Skummeslöv, Allarp och Mellbystrand
• Fredag: Centrala Laholm, Musikkvarteren och Blåkulla, Trädgårdsstaden och Altona

 

Sitter du hemma och har inget att göra?

Vi har samlat på oss lite sidor, appar och tjänster som kanske kan vara intressanta så här tider när vi kanske är hemma mer än vanligt. En del av tjänsterna är sådana som vi tillhandahåller andra är tjänster som vi vet är bra. Du hittar länksamlingen under sidan "Tips på vad du kan göra hemma" eller klicka på den fetmarkerade texten i rubriken här ovan.

 

Låna en färdig bokkasse!

För dig som inte vill gå in i biblioteket erbjuder vi temabokkassar vid dörren. Du kan låna med dig en kasse hem utan att passera utlåningsdisken. Vad sägs om kärlek, pocketblandning eller deckare m.m.? Valet är ditt!

Ta hand om dig ❤️

 

Beställ Take Away - från bibblan!

Vi erbjuder Take Away för dig som inte vill eller kan besöka våra bibliotek just nu. Gör såhär👇🏿:

· Ring eller mejla det bibliotek där du vill hämta böckerna.

· Uppge ditt namn och personnummer.

· Berätta vilka böcker du vill låna eller om du vill att vi plockar ut några böcker åt dig.

· Berätta när det passar dig att komma och hämta dina böcker, inom ordinarie öppettider. Vet du inte exakt när du kan komma går det bra att ringa när du står utanför.

· Vi möter dig med bokkassen utanför entrén.

Ta hand om dig ❤️

Stadsbiblioteket 0430-15150, 0430-15151 biblioteket@laholm.se

Våxtorps bibliotek 0430-15088 vaxtorpsbibliotek@laholm.se

Knäreds bibliotek 0430-15843 knaredsbibliotek@laholm.se

Bokbussen 0702084160 bokbussen@laholm.se

 

Personalens boktips

Varje månad tipsar någon ur personalen om några av sina bokfavoriter. Kanske våra favoriter kan bli era favoriter? Du hittar boktipsen under rubriken "Boktips och inspiration" här på sidan. 

Boktips av Sandra Johansson, bibliotekarie på Stadsbiblioteket

Den söndrade jorden: Den femte årstiden; Obeliskporten; Stenhimlen en trilogi av N. K. Jemisin

 

N. K. Jemisin har som första författare någonsin vunnit det prestigefulla Hugopriset för samtliga  tre delar i en serie, och var dessutom den första färgade författaren att vinna priset i kategorin science fiction-roman. Serien skulle kunna beskrivas som något så ovanligt som en blandning mellan apokalyptisk science fiction och episk fantasy, och genom att skildra en radikalt annorlunda värld genom linsen av vår egen, så belyser Jemisin ämnen som klimatproblem, förtryck, diskriminering, makt och utanförskap.

 

 

Tidskrifts- & tidningsläsare!

Du kan läsa över 5000 tidningar och tidskrifter på över 60 språk via Pressreader.

Låna gärna bibliotekets surfplatta i utlåningsdisken eller använd din egen dator, telefon eller läsplatta.
Ladda ner appen Pressreader i Google Play eller App Store. Den är gratis. Be bibliotekspersonalen om inlogg till det trådlösa nätverket och logga därefter in på det och öppna appen. En grön kaffekopp inuti appen visar att du är ansluten. Därefter kan du fritt ladda ner tidningar och tidskrifter under 72 timmar, (förlängt till 60 dagar under Conronapandemin) även utanför biblioteket. Nedladdningarna sparas i appen i upp till tre månader.  

Fråga personalen för mer information.

 

Tillgänglighet på Stadsbiblioteket

Stadsbiblioteket har handikapparkering precis utanför Stadshuset, belägen ca 5 meter från byggnadens entré. Från entreplan finns hiss ner till källaren. På entréplan finns även handikapptoalett. En bärbar slinga finns att tillgå vid arrangemang. Kontakta gärna Stadsbiblioteket på telefon: 0430-151 51, 0430-151 50 om du har frågor kring arrangemang och tillgänglighet, eller skicka mail till biblioteket@laholm.se

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Petra Ljungberg
Sidan uppdaterad den 8 september 2020