JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Uppleva och göra / Bibliotek / Tips att göra hemma

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Tips på vad du kan göra hemma

Sitter du hemma och har inget att göra?

Vi har samlat på oss lite sidor, appar och tjänster som kanske kan vara intressanta så här tider när vi kanske är hemma mer än vanligt. En del av tjänsterna är sådana som vi tillhandahåller andra är tjänster som vi vet är bra. Klicka på de fetmarkerade länkarna så kommer du direkt till adressen. Länksamlingen kommer eventuellt att uppdateras.

 

Bibblan svarar

Bibblan svarar är en gratis svarstjänst från biblioteken. Här kan du fråga vad du vill på svenska eller engelska.

Bibblan guidar

Bibblan guidar är en samling med databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information. Alla resurser i Bibblan guidar har valts ut och granskats av bibliotekarier på svenska folkbibliotek. Bibblan guidar innehåller ca 700 källor som kontinuerligt kontrolleras och uppdateras.

 

Fria e-medier

International children´s digital library (ICDL)

Barnböcker på många olika språk.

Librivox

LibriVox är världens största kostnadsfria ljudbokstjänst. Tjänsten drivs av volontärer som talar in böcker och sedan laddar upp dem. Hos LibriVox har vem som helst möjlighet att både läsa in ljudböcker och lyssna på dem kostnadsfritt.

Litteraturbanken

Litteraturbanken tillgängliggör svensk skönlitteratur och andra texter av vikt för vår förståelse av det litterära kulturarvet. Allting är fritt tillgängligt för lustläsare och forskare, lärare och elever, studenter och bibliotek. Allting finns läsbart och sökbart på webbplatsen, men över tusen titlar kan också sparas ner till läsplattor och mobiltelefoner från webbplatsen.

Läs en bok

Gratis e-böcker på svenska och engelska.

Projekt Gutenberg

Här hittar du 50 000 fria e-böcker som kan laddas ner eller läsas online i din webbläsare. De flesta böckerna är på engelska men här finns även titlar på svenska och många andra språk.

Projekti Lönnrot

På Projekti Lönnrot hittar du främst finsk litteratur på andra nordiska språk. Du laddar ner böckerna som zip-fil. Gå in i mappen som du har laddat ner och där finns boken som textfil.

Projekt Runeberg

Projekt Runeberg arbetar med att skapa fria elektroniska utgåvor av klassisk nordisk litteratur. De flesta titlarna är inte anpassade för e-bokläsare utan läses enklast på en dator.

Standford Encyclopedia of Philosophy

Om du tycker att filosofi är intressant kan det vara värt att titta in på Standard Encyclopedia of Philosophy. Här finns det något om det mesta. Är det något specifikt som lockar så hittar du enkelt dit. Vet du däremot inte vad det är du vill läsa om så har du funktionen slumpvis vald artikel.

Svenska akademins klassiker

Här kan du läsa en svensk klassiker. Till de digitala texterna hör en särskild bruksanvisning. Observera: för att du skall kunna använda bruksanvisningen på rätt sätt måste texten ha öppnats i Adobe Acrobat Reader. Enklaste sättet att åstadkomma detta är att först ladda ner texten på hårddisken. Varför inte läsa Elin Wägners Pennskaftet.

Världens bibliotek

Världens bibliotek är en digital tjänst där du hittar e-böcker och ljudböcker på:
arabiska
bosniska, kroatiska och serbiska
persiska
somaliska
tigrinska
turkiska

Världens bibliotek är öppet för alla i Sverige. Du behöver registrera dig med din e-postadress, och fysiskt befinna dig i landet.

 

Tillfälligt tillgängliga resurser

Cambridge University Press

Cambridge University Press har gjort all sin utbildningslitteratur fritt tillgänglig fram till maj 2020. Det är över 700 böcker som just nu går att läsa online inom massor av olika ämnen.

ArtikelSök

Just nu är det är många som sitter hemma och söker information. Därför har BTJ valt att tillfälligt erbjuda alla bibliotek och skolor fri tillgång till en artikeldatabas t.o.m. 30 april. Få tillgång till mer än två miljoner artiklar i BTJ:s databas som uppdateras dagligen med nytt material. 

Länk till Artikelsök 

Välj "Logga in", sedan "BTJ" och logga in:
Användarnamn: Artikelsok@btj.directory
Lösenord: Kaxig&Klok

Audible

Amazons Audible har öppnat upp för att du kostnadsfritt ska kunna lyssna på många av deras e-ljudböcker riktade mot barn och unga. E-ljudböckerna finns tillgängliga på engelska, franska, italienska, spanska, tyska och japanska. Du behöver inte vara barn eller ungdom för att lyssna, till exempel så är där en väldigt trevlig inläsning av Nalle Puh.

 

Poddar och radioprogram

Bibliotekspodden

Två bibliotekarier på Stadsbiblioteket i Halmstad poddar om litteraturen, läsningen och livet. Ibland smyger de in en gäst. 

Sveriges Radio

Via följande länk hittar du Sveriges Radios samlingssida för information om Covid-19 på andra språk än svenska; 
Språken är engelska, arabiska, farsi/dari, somaliska, kurdiska (sorani & kurmanji) och lätt svenska (för dom som håller på att lära sig). Nyheter finns även på nationella minoritetsspråk: finska, samiska, romani, meänkieli.

Det finns många poddar och program om spännande ämnen på Sveriges Radios hemsida. 
t.ex. en ny serie om Coronaviruset eller om du inte har fått nog av eländet kan du ju lyssna på Dystopia en podd om vad som händer när det värsta inträffar. Eller varför inte lyssna på Främlingen av Albert Camus eller någon annan uppläsning i programmet Radioföljetongen & Radionovellen.

 

Museer

Amerikanska MCN

Har satt samman en sida med virtuella museiresurser från stora delar av världen. Här hittar du massor av intressanta resurser riktat både till vuxna och barn.

Nationalmuseum i Stockholm

Sveriges konst- och designmuseum är även en statlig myndighet med uppgift att främja konsten. Just nu pågår det en spännande utställning om bortglömda kvinnliga konstnärer från 1800-talet. Dessutom kan du ta en virtuell promenad uppför trapporna, genom museet och spana in riktigt fina konstverk.

Tekniska museet i Stockholm

Tekniska museet är ett science center och Sveriges största tekniska museum. Här kan barn och vuxna tillsammans utforska och upptäcka hur allting egentligen hänger ihop – en spännande resa från industrins barndom till framtidens storslagna visioner. Varför inte prova på t.ex. Robotyoga hemifrån.

 

Opera, teater och musik

Musik i Syd

Här hittar du musikupplevelser, reportage och intervjuer. 

GöteborgsOperan

HemmaOperan erbjuder underhållning, tröst och digitala föreställningar från GöteborgsOperan. Opera, dans, musikal och konsert hemma hos dig.

 

För barn och unga, förskolor och skolor

Bibblans bokbabbel

En bokblogg för barn.

BRIS

Är du orolig för Coronaviruset har BRIS en sida som heter Corona. På sidan kan du upp till 18 år prata med en kurator, eller prata med andra unga i Forum. Du kan också läsa, kolla in filmer och lyssna på poddar om viktiga ämnen.

Dela språket

Varje ord räknas. Med "Dela språket" (@delaspraket) kan du språkträna ditt barn med hjälp av Instagram.

Ge mig boken 

Barn- och ungdomsbibliotekarierna på Varbergs bibliotek tipsar om böcker för dig mellan 6 och 13 år. 

Lilla Aktuellt

Nyhetsprogram för barn och unga. Programmet riktar sig i första hand till barn i mellanstadieåldern.

Läs för mig

En podd producerad på Stadsbiblioteket i Halmstad som rör och berör barn och ungas språkutveckling och estetiska lärprocesser. Producerad särskilt till dig som jobbar med unga och språk eller helt enkelt har barn i din närhet. 

Polyglutt

Polyglutt är en digital bokhylla som tillhandahåller inlästa, bläddringsbara barnböcker för förskola, förskoleklass, åk 1–6 och särskolan. Alla böcker är inlästa på svenska och det finns ett stort antal böcker med ljud på andra språk, t.ex. arabiska, engelska, polska och somaliska. Det finns även böcker på TAKK och svenskt teckenspråk. Nya språk tillkommer kontinuerligt.

Prickiga Paula

Blogg om böcker, läsning, bibliotek och bokpyssel.

Storytime from space

På Storytime from space kan du lyssna på astronauter som läser böcker från Internationella rymdstationen. Sidan och sagorna är framförallt på engelska.

Studi

Med tanke på den rådande situationen har Studi tillgängliggjort sitt digitala läromedel till skolor, elever och föräldrar i hela Sverige under vårterminen 2020.

SVT Barn

Klickar du på länken hittar du SVTs alla barnprogram och kan titta på dem när du vill. Vill du titta i mobilen eller surfplattan laddar du hem appen SVT Barn i App Store eller Google Play.

 

Källkritik

Statens medieråd

Här kan du lära dig mer om MIK, medie- och informationskunskap, och vad juridiken säger att du kan och inte kan göra på nätet.

Källkritikbyrån

Källkritikbyrån är ett projekt startat av samma personer som en gång startade Viralgranskaren på tidningen Metro, det vill säga Åsa Larsson, Jack Werner och Linnea Jonjons. De granskar påstående och rykten som får fart på framförallt sociala medier.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Malin Kyttä
Sidan uppdaterad den 7 december 2020