JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Uppleva och göra / Bibliotek / Boktips och inspiration / Boktips för barn och unga

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Boktips för barn och unga

Nedan har vi samlat några boktips för både barn och unga. Kom in till oss och låna dina favoriter. Vi ses!

Kattbossen av Marta Altés (bilderbok), 2021

Svartsjukan river inombords. Hur kunde de? En hund i huset?! Varför? De har ju mig! Kattbossen, som hittills levt ett lugnt och bortskämt liv, får nu bevittna hur den nytillkomna familjemedlemmen, hunden, snabbt blir stor favorit och kelgris.

Den svartsjuka och ilska Kattbossen känner förvandlas dock strax till glädje och samhörighet och blir steget till någonting nytt.

En rapp berättelse med härlig humor och uttrycksfulla illustrationer. Kanske en berättelse för den som nyligen fått ett syskon.

Titta 10 småkryp av Björn Bergenholtz (faktabok), 2021

Äntligen dags! Nu börjar naturen vakna och det blir snart ett myller av hoppande, krypande, flygande och slingrande småkryp. I boken får de yngsta barnen veta mer om fjärilen, myran, nyckelpigan och en hel del andra små djur. En bok att titta i hemma men också att ta med sig ut i fält.

Titta 10 är en serie för yngre barn 0-3 år. Den ger en fin introduktion till djur och natur och väcker lusten att lära sig mer. Serien är ”yngre syskon” till Känn igen 25, som riktar sig till barn 3-6 år.

 

Slutet av Mats Strandberg

Du vet om det, din familj vet om det, dina vänner vet om det. Hela jordens befolkning vet att den 16 september klockan 04.12 träffar kometen Foxworth jorden och allt liv på planeten kommer att utplånas. Vad gör du nu? Vad kommer andra människor att göra? Spelar det ens någon roll? Hur vill du spendera din sista tid i livet? Vem vill du vara med och hur vill du möta undergången? Hur känns det att veta exakt när du kommer att dö? 

Boken väcker starka känslor och tankar och de dilemman man ställs inför är inte enkla. Berättelsen är helt omöjlig att släppa och tankarna kan dyka upp igen långt efter att boken är slut. Läsningen medför inte bara funderingar kring hur man själv hade agerat i samma situation, utan väcker också många existentiella tankar. Vad är egentligen viktigt och vad är slöseri? Hur gör man för att ta vara på livet? Detta är inte bara en bra bok, den berikar livet långt efter läsningens slut också!

 

The Walking Dead: Tills döden skiljer oss åt av Robert Kirkman och Tony Moore

Polisen Rick har legat i koma efter en skottskada och vaknar ensam på ett sjukhus i Kentucky, USA. Han vandrar genom de tomma sjukhuskorridorerna och förvirringen övergår i skräck när de första zombierna dyker upp och försöker äta upp honom. Rick lyckas ta sig till sitt hus i staden där han upptäcker att hans fru och son är försvunna. Han beger sig till polisstationen, bunkrar upp så mycket vapen, ammunition och proviant han kan hitta och ger sig av för att leta efter sin familj.

The Walking Dead är en berättelse där fokus snarare ligger på människorna som desperat försöker överleva än zombierna i sig. Karaktärerna har ingen aning om varför eller hur ett virus förvandlade majoriteten av världens invånare till förfallande zombies. Enda sättet att överleva är genom att hålla ihop, och de olika karaktärernas personligheter och berättelser som Rick stöter på gör berättelsen fängslande. De svart-vita bilderna är intensiva och förmedlar känslan av en ödelagd och fruktansvärd värld där allt kan hända. 

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Petra Ljungberg
Sidan uppdaterad den 15 februari 2021