Du är här: Start / Uppleva och göra / Bibliotek / Boktips och inspiration / Personalens boktips

Information med anledning av coronavirus och covid-19

 

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Personalens boktips

Boktips av Anna Björk
Bibliotekarie på Stadsbiblioteket 

 

Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk  

 

När man nu haft turen att läsa en nobelpristagare innan hon fick nobelpriset måste man ju tipsa om den, speciellt som även jag tycker den är mycket läsvärd. Boken är alltså 2018 års nobelpristagare Olga Tokarczuks roman Styr din plog över de dödas ben.

Det här är en lätt absurd historia med en likaledes absurd hjältinna. Boken är upplagd som en kriminalroman fast med ett mycket mer mångsidigt och filosofiskt innehåll. Den kan dessutom ses som en civilisationskritik av den värld vi lever i, där djuren bara ses som ett bihang och människan är dess självklara herre.

Tokarczuk tar oss med till en liten by på den polska landsbygden på gränsen till Tjeckien. Där bor huvudpersonen Janina Duszejko som lever ett ganska ensligt liv. Hon är en av få bofasta invånare och har som uppgift att sköta grannarnas sommarhus under vintern. Till vardags arbetar hon som lärarvikarie och dessutom översätter hon William Blakes poesi tillsammans med en god vän. Hon är också mycket intresserad av astrologi och ägnar en hel del tid åt att ställa olika horoskop. Då och då för hon också samtal med sina mystiskt försvunna hundar, sin döda mamma och sin likaledes döda mormor

Fru Duszejko filosoferar kring livet och har byggt en egen världsåskådning kring brottstycken ur nyheterna och de astrologiska tecken hon läser ur sin bok "Efemeriderna". Vissa ord omnämns med stor bokstav, som om de är extra viktiga, och människor och djur får nya namn som Jelena Duszejko tycker passar bättre. Naturen med dess vilda djur finns alltid nära och Fru Duszejko ser hela tiden spår efter dem. Hon hyser en stor respekt för djuren och en motsvarande avsky inför traktens jägare. När grannen Storfot hittas död tänker hon sig genast att det är Rådjuren som dödat honom, för att hämnas. Efterhand dör alltfler män på oklara grunder och på ganska så skrämmande sätt...

Boken finns också som radioföljetong på Sveriges radios websida och i appen Sveriges radio.

"Styr din plog över de dödas ben" har också filmats under namnet Villebråd och fick år 2017 Silverbjörnen på filmfestivalen i Berlin. Jag har sett filmen och även om den skiljer sig en del från romanen är den mycket sevärd.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Petra Ljungberg
Sidan uppdaterad den 6 februari 2020

Personalens boktips