Du är här: Start / Uppleva och göra / Bibliotek / Boktips och inspiration / Personalens boktips

Information med anledning av coronavirus och covid-19

 

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Personalens boktips

Boktips av Petra Ljungberg, bibliotekarie

 

 

Rörelsens- och tankens betydelse för välbefinnandet

Jag vill tipsa om tre fantastiska och filosofiska böcker som är omöjliga att lägga ifrån sig.
Haruki Murakami Vad jag pratar om när jag pratar om löpning, Erling Kagge Att gå – ett liv i rörelse och Markus Torgeby Löparens hjärta.


Haruki Murakamis självbiografiska bok kom 2010. Murakami berättar om hur han började löpa för att hålla sig i form när han bestämt sig för att ägna sig åt skrivande på heltid. Ett år senare sprang han den klassiska sträckan från Aten till Marathon. Boken innehåller minnen och reflektioner från ett liv av löpning men också en text om hans romaner och hans skrivande.


I Kagges lilla essäistiska bok som utkom 2019 filosoferar den norske äventyraren och passionerade vandraren på djupet om gåendet. I boken blandas historiska nedslag och anekdoter, samtidigt som författaren påminner om vikten av att våra fotsulor behåller markkontakten. Så mycket i vår vardag handlar om att hålla ett högt tempo men att gå är raka motsatsen - det går långsamt. Det är därför det är något av det mest radikala vi kan göra. Han beskriver sina vandringar på broar i NY och i kloaksystemen och det är så intressant och spännande.

Markus Torgeby berättar i sin självbiografi från 2015 om när han som 20 åring bosatte sig i en kåta i den jämtländska skogen. Där levde han under fyra år som en eremit. Han hade under en längre tid utstått press från tränaren då han var en stor löptalang. Hans mor var svårt sjuk i MS. Jag upplever inte att Markus Torgeby flyr från det jobbiga i sitt liv genom att dra sig undan världen, boken handlar snarare om att våga gå sin egen väg och om naturens kraft för välbefinnandet.

 

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Petra Ljungberg
Sidan uppdaterad den 22 maj 2020

Personalens boktips