Du är här: Start / Uppleva och göra / Bibliotek / Boktips och inspiration / Personalens boktips

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Personalens boktips

Boktips av Anne-Marie Johansson, bibliotekarie på Våxtorps bibliotek

Innan floden tar oss av Helena Thorfinn


Det är lätt att ha moral, lagar och regler hemma i Sverige, men betydligt svårare att bibehålla dem på plats i ett svältande Bangladesh. 
Sofia har fått möjlighet att arbeta med bistånd i Bangladesh, en chans som är för bra för att missa. Hon, hennes man Janne och deras två barn bestämmer sig för att börja ett nytt liv och hamnar i en värld som är mer komplex än vad de anade innan. Deras värld blir ett liv i lyx, med ett stort hus, personal som sköter både matlagning, städning, bilen och barnen, samtidigt som den extrema fattigdomen ligger precis utanför husets murar. Det blir en kamp mellan skuldkänslor, försök att hjälpa i alla fall någon, vämjelse inför sjukdom och misär och ett försöka att hålla balansen mellan att visa andra människor respekt, samtidigt som man bibehåller sin egen.
Tonårsflickorna Nazrin och Mina bor ute på den bangladeshiska landsbygden och vet att deras föräldrar kämpar med att försöka få dem bortgifta. Hemgiften, deras dowry, är mer än föräldrarna mäktar med ekonomiskt. När deras äldre syster Mukta mördas av sin make och svärmor för att maken återigen ska kunna gifta om och plocka in dowry från en ny brud, bestämmer sig flickorna för att fly till huvudstaden Dhaka. Där inser de snart att de som kvinnor befinner sig längt ner på samhällets stege, och att i princip alla män anser sig kunna göra vad de vill mot dem om de inte balanserar "rätt" på den godtyckliga linjen som avgör vad som är gott uppförande.....
En mycket läsvärd bok en påminnelse om vad som egentligen händer i världen.

 

 

 

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Petra Ljungberg
Sidan uppdaterad den 22 maj 2020

Personalens boktips