JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Uppleva och göra / Evenemang i Laholm / 400-årsjubileum freden i Knäred / Arkiv 400-årsjubileum / Evenemang och aktiviteter

Evenemang och aktiviteter

Danska artisten Hanne Boel spelade på Fredskalaset den 28 september som avslutade de nio månader långa firandet

Folkfest

Under jubileumsåret har hundratals evenemang och aktiviteter arrangerats i hela Laholms kommun med anknytning till den historiska händelsen och våra band till Danmark. Firandet av freden i Knäred bygde på att privatpersoner, föreningar, företag och andra organisationer genomförde evenemang och aktiviteter.

Fredsseminariet, Svenska filmdagarna i Laholm, Knäredsskolans fredsmarsch, ett stycke dansk historia, invigningen av Kvarnen i Knäred, Fredsklassikern, Sjöaredsspelen och teaterskådespelet Gnistan är några evenemang som har arrangerats till ära för freden i Knäred.

Evenemangen gick under temat: 

  • Danskt - Svenskt
  • Vår historia
  • Fred

Under dokument till höger på sidan finns ett axplock av 400-års evenemang.

Gnistan sommarteater vid Knäred övre

Vid kraftstationen Knäreds övre satts teaterskådespelet Gnistan upp av Laholms sommarspel med Martin Odd som manusförfattare. I en av huvudrollerna sågs Johannes Brost. Tolv föreställningar gavs under tiden 7- 20 juli. Läs mer om Ginstan här.

Fredsspel

Joakim Andersson, lärare på Parkskolan i Laholm, är en stor brädspelsentusiast och historiskt intresserad. Länge gruvade han på idén att göra ett spel om freden i Knäred. Med hjälp av en illustratör formades tankarna och överfördes till en spelplan, ett spel för alla, ung som gammal, och som på ett enkelt sätt kan roa men också ge lite kunskap om vår lokala historia. Med hjälp av länken till höger på sidan kan du ladda ner spelet. Det kommer bäst till sin rätt om det skrivs ut i A 3-format.

Cykla för freden

En cykelvandring för hela familjen på historiska vägar togs fram speciellt för firandet. Aktiviteten varade hela sommaren för individuell cykling på vackra vägar mot Sjöared, start och mål vid Flammabadet i Knäred. Foldern med karta finns att ladda ner under dokument till höger.

     

 Leader

Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: 5WB
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Maria Nilsson
Sidan uppdaterad den 27 november 2013