JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Uppleva och göra / Evenemang i Laholm / 400-årsjubileum freden i Knäred / Arkiv 400-årsjubileum / Fredsseminarium

Fredsseminarium

Jubileumsåret för firandet av Freden i Knäred inleddes med ett Fredsseminarium i Knäreds bygdegård den 20 januari. Flera eminenta gäster deltog i seminariet.  

Sven-olof Petersson, Dick Harrison och Torbjörn Pettersson sitter i panelen på fredsseminariet i Knäred.

Fredsseminairet lockade drygt 170 personer till Knäreds bygdegård där de lyssnade till svenska och danska representanter som på olika sätt jobbat och jobbar med fredsfrågor. Det diskuterades såväl historiska och politiska perspektiv på tiden för Freden i Knäred men också fredsfrågor i stort

Seminariet invigdes av kommunfullmäktiges ordförande Christian Wahl och landshövding Lars-Erik Lövdén. I samband med invigningen uruppfördes Sven Ahlins nyskrivna musikstycke till 400-årsfirandet ära. Välkände historikern Dick Harrisson gav därefter sin bild av de umbäranden som svenskarna drabbades av efter Freden i Knäred.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt med tidigare danska utrikesministern Uffe Elleman-Jensen samtalade sedan om fred i världen. Fredsseminaret fortsatte med paneldiskussion med Politikens kulturredaktör Anita Bay Bundegaard, ambassadör Sven-Olof Petersson, ambassadör Thorbjörn Pettersson och Uffe Elleman-Jensen. Moderator för fredsseminariet var Rolf Gustavsson, som fram till pensioneringen var EU-korrespondant i Bryssel. Läs mer om fredsseminariet här eller under Länkar till höger.

Föreläsare med lokal anknytning

Projektledaren för fredsseminariet, Lorenz Pucher var under planeringen mån om att skapa ett podium med svenska och danska representanter. Att några av  representanterna hade bakgrund från bygden var ytterligare ett skäl till att just de engagerades. Sven-Olof Petersson, som i dag är ambassadör i Canberra i Australien, växte upp i Ränneslöv. Torbjörn Pettersson, tidigare ambassadör i Kabul i Afghanistan, är numera sommarboende i Skummeslövsstrand. Lokal förankring har även utrikesministern Carl Bildt som växte upp i Halmstad.  

Fredsseminariet i media

Fredsseminariet har fått stort utrymme i media och flera lokala och regionala tidningar har uppmärksammat seminariet. Uffe Ellemann-Jensen och Anita Bay Bundegaard gav fredsseminariet i Knäred stor spridning genom dansk rikspress. Med artiklar i Berlingske och Politiken gav de sin syn på Freden i Knäred. Under Länkar hittar du ett axplock av artiklar.

Seminariet filmades och fotograferades

Företrädare för Kulturskolan i Laholms kommun fanns på plats under hela fredsseminariet i Knäred och filmade arrangemanget. Respektive del i programmet har lagts ut på Youtube och kan ses genom att klicka på länkarna till höger på sidan. Ta även del av fredsseminariet genom bildspelet som finns under Dokument till höger på sidan.

Leader

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Maria Nilsson
Sidan uppdaterad den 5 februari 2013