JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Uppleva och göra / Evenemang i Laholm / 400-årsjubileum freden i Knäred / Arkiv 400-årsjubileum / Fredsseminarium / Fredsseminarium i Knäred

Knäredsfred kunde förändrat Europa

Publicerad 20 januari 2013

Rolf Gustavsson ledde två pratglada herrar, Carl Bildt och Uffe Ellemann-Jensen, på fredsseminariet i Knäred. (Foto. Jonas Gerdle)

Europa hade sett annorlunda ut om Sverige och Danmark förbrödrats och utnyttjat sin maktposition efter freden i Knäred. Om så skett hade länderna i dag haft ett betydligt större inflytande på europeisk politik, rent av varit dominerande.Istället blev freden början till slutet för Danmarks storhetstid medan Sverige, trots det dyrköpta fredstraktatet, reste sig och växte till en stormakt runt Östersjön.

Danmarks förre utrikesminister, Uffe Ellemann-Jensen, är en vän av kontrafaktisk historieskrivning. Det vill säga att beskriva historiska skeenden med frågan: Vad hade hänt om?

Vem vet, länderna hade kanske varit dominerande i Europa, och Knäred mycket mer än ett oansenligt samhälle i Laholms kommun. Och med en fred av historisk rang. Om...
Nu känner inte ens danskarna till fredsslutet 1613 i Knäred.

- Denna fred är fullständigt bortglömd. En vän till mig hade aldrig hört talas om freden i Knäred förran jag visade honom minnesstenen i Sjöared, säger dansken Björn Donnis, som har ett fritidshus i Hjörnredstrakten.

Pampigt 400-årsfirande

Publiken på fredsseminariet fick lyssna till många intressanta diskussioner och historiska perspektiv på freden i Knäred.

Publiken på fredsseminariet fick lyssna till många intressanta diskussioner och historiska perspektiv på freden i Knäred. (Foto: Jonas Gerdle)

När nya blad skrivs kan dock mycket förändras. Laholms kommuns 400-årsfirande av fredsslutet kastar åter ljus på händelsen och orten. Och det gjordes det av stora mått när firandet inleddes på söndagen i Knäreds bygdegård. Drygt 170 personer bänkade sig i den vackert dekorerade lokalen med blomsterarrangemang och girlanger i dansk-svenska färger, serveringspersonal klädda i tidstypiska dräkter, och på scenen, i allas blickfång, den svenska och danska flaggan sida vid sida med EU:s.

En tilltalande inramning som förstärktes med ledande politiker, historiker, ambassadörer och kulturchefen för danska Politikken på scenen. Tillsammans förde de in såväl Europa som världen till Knäred.

När kommunfullmäktiges ordförande Christian Wahl och landshövding Lars-Erik Lövdén hälsat välkomna uruppfördes Sven Ahlins nyskrivna musikstycke till 400-årsfirandet. Historikern Dick Harrison gav sedan sin beskrivning av freden i Knäred och dess betydelse i ett historiskt perspektiv.
(Läs om Dick Harrisons syn på Knäredsfreden)

Gamla vänner

Historikern avlöstes av två gamla vänner, utrikesminister Carl Bildt och Danmarks förre utrikesminister Uffe Ellemann-Jensen. I ett lättsamt samtal resonerade de om dagens politiska situation i Europa och EU:s roll. Här kom Uffe Ellemann-Jensen in på sin kontrafaktiska historieskrivning med ett Europa som sett helt annorlunda ut i dag om Danmark och Sverige slagit sina påsar samman efter freden i Knäred och agerat utifrån sina respektive maktpositioner. Den tråden nystade dock inte Carl Bildt vidare på. Istället tog han fasta på att Östersjöområdet är på väg att bli en stark faktor inom EU. Samarbetet inom det energipolitiska området stärker banden mellan staterna samtidigt som det minskar beroendet från Ryssland och dess, enligt Uffe Ellemann-Jensen, tvivelaktiga handelsmetoder.

Men långtifrån överallt närmar sig medlemsstaterna varandra. Såväl Carl Bildt som Uffe Ellemann-Jensen såg med oro på Englands allt mer tillbakadragna roll inom EU. Och särskilt premiärminister David Camerons initiativ att ta tillbaka beslutsfattande till det engelska parlamentet oroade dem. Danmarks många undantag från EU-fördraget kom också upp. Något som Uffe Ellemann-Jensen knappast är stolt över.

- Undantagen är som en kattlucka. Man kan gå ut och in som man vill.

Ledande roll för Tyskland

Under senare tid har Tyskland dragit ett tungt ekonomiskt lass inom EU med påföljd att tyskarnas inställning till den europeiska unionen blivit mer avmätt. Carl Bildt och Uffe Ellemann-Jensen hoppas dock att Tyskland även fortsättningsvis har en ledande roll, och allra helst stärker denna.

Anita Bay Bundegaard och Sven-Olof Petersson gav sina perspektiv på EU oh dess roll.

Anita Bay Bundegaard och Sven -Olof Petersson resonerade om EU utifrån sina perspektiv.(Foto:Jonas Gerdle)

Vilken är då EU:s roll i ett globalt perspektiv? Inte alls lika betydande, var slutsatsen när podiet på scenen i bygdegården förstärktes med ambassadör Sven-Olof Petersson, SIDA.s avdelningschef Torbjörn Pettersson och tidningen Politikkens kulturchef, Anita Bay Bundegaard.

- I Asien ses EU som en handelspartner, inte som en politisk maktfaktor att räkna med, sa Sven-Olof Petersson.

För att stärka rollen efterlyste Uffe Ellemann-Jensen mer muskler genom ett utvidgat militär samarbete. En uppfattning som knappast delades av Anita Bay Bundegaard. Mer av ”soft power” var hennes recept på en starkare union med omfattande kulturellt samarbete som ledstjärna.

Möjlig replik från Carl Bildt uteblev. Han kunde inte närvara under hela fredsseminariet eftersom han skulle vidare till Tromsö. Den plats som svenskarna förhandlade bort vid freden i Knäred.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Maria Nilsson
Sidan uppdaterad den 23 januari 2013