JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Uppleva och göra / Friluftsliv och motion / Badplatser / Havsbad

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Sveriges längsta sandstrand

Sveriges längsta sandstrand lockar massor av besökare.

Den långa sandstranden i Laholms kommun sträcker sig från länsgränsen i söder till Lagans mynning i norr. Det är ett härligt badparadis med långgrunda, badvänliga sandstränder och skyddande dyner. Särskilt i de norra delarna reser sig klitterna en bra bit över havet.

Den milslånga stranden är en magnet som saknar motstycke. Laholms kommun och näringsliv satsar också årligen en hel del pengar för att än fler skall få upp ögonen för denna del av den svenska västkusten. Standarden höjs på olika sätt bland annat genom regelbunden rensning av stranden, information, säkerhet, service och tillgänglighetsanpassning.

Tre huvudentréer

Extra mycket service är det vid strandens tre huvudentréer - Birger Pers väg, Kolonivägen och Stora strandvägen. Här välkomnas du under badsäsong av informationstavlor, flaggor och turistvärdar på de bästa soldagarna. Nere på stranden finns beachvolleynät. Här finns även duschar, toaletter, livbojar och omklädninghytter.

Strandvärdar

Under högsäsong finns våra strandvärdarna på plats för att ge service och trygghet. Det är specialutbildade ungdomar som utgår från två bodar på stranden. I bodarna finns bland annat sjukvårdsmaterial och hjärtstartare. Strandvärdarna har även tillgång till vattenskoter, terrängbil och räddningstjänstens kommunikationsradio. Du når dem via Turistbyrån, på telefon 0430-154 50, eller direkt på stranden.

God tillgänglighet

Vid Ejdervägens nedfart till stranden, i södra Mellbystrand, finns en handikappstoalett. Nedanför Kolonivägen finns ett badräcke att använda och under badsäsong finns en badrullstol tillgänglig för utlåning. Kontakta Turistbyrån på telefon 0430-154 50 för att bli kopplad till strandvärdarna som sköter uthyrningen. 

Naturreservat

Bildandet av ett naturreservat ett av de vanligaste sätten att på lång sikt skydda värdefull natur. Det finns ett 30-tal reservat i kommunen på olika platser. Två av dem berör stranden, nämligen området nedanför reningsverket i södra Skummeslövsstrands sanddynsreservat, och i norra Mellbystrand berörs stranden i Hökafältets naturreservat.
Det är Länsstyrelsen som beslutar om naturreservaten.
Detta gör att kommunen inte får agera på samma sätt inom reservaten som på de övriga delarna av stranden. Eftersom vi inte får framföra fordon i reservaten så kan vi heller inte tillhandahålla några soptunnor eller samla ihop tång och alger där.

Gångbron genom dynerna i norra Mellbystrand tas bort

Under vintern 2020/2021 kommer gångbron/rampen, som ligger genom dynområdet i den södra delen av Hökafältets naturreservat, att tas bort. Anledningen är att den inte uppfyller de säkerhetskrav och byggbestämmelser som finns. Den lever heller inte upp till de moderna krav på tillgänglighet som numera krävs då den är brant och hal. Sandflykt gör också att konstruktionen inte längre är stabil.

Många stigar ner till havet, i direkt närhet till gångbron, vittnar om att människor redan idag väljer andra vägar för att ta sig ner till stranden.

Kommunen har en gång i tiden byggt rampen men den ligger på statlig mark, vilket gör att det är Länsstyrelsen som har det juridiska ansvaret för den. Med anledning av ovanstående faktorer har Laholms kommuns driftenhet, i samråd med Länsstyrelsen, beslutat att ta bort rampen. 
Spången kommer inte att ersättas med någon ny, varken från kommunens eller Länsstyrelsens sida. Istället kommer naturen att få återhämta sig och sanden röra sig fritt, även där rampen i dagsläget ligger.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Johanna Andersson
Sidan uppdaterad den 4 februari 2021