JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Uppleva och göra / Friluftsliv och motion / Badplatser / Havsbad

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Sveriges längsta sandstrand

Sveriges längsta sandstrand lockar massor av besökare.

Den långa sandstranden i Laholms kommun sträcker sig från länsgränsen i söder till Lagans mynning i norr. Det är ett härligt badparadis med långgrunda, badvänliga sandstränder och skyddande dyner. Särskilt i de norra delarna reser sig klitterna en bra bit över havet.

Den milslånga stranden är en magnet som saknar motstycke. Laholms kommun och näringsliv satsar också årligen en hel del pengar för att än fler skall få upp ögonen för denna del av den svenska västkusten. Standarden höjs på olika sätt bland annat genom regelbunden rensning av stranden, information, säkerhet, service och tillgänglighetsanpassning.

Tre huvudentréer

Extra mycket service är det vid strandens tre huvudentréer - Birger Pers väg, Kolonivägen och Stora strandvägen. Här välkomnas du under badsäsong av informationstavlor, flaggor och turistvärdar på de bästa soldagarna. Nere på stranden finns beachvolleynät. Här finns även duschar, toaletter, livbojar och omklädninghytter.

Strandvärdar

Under högsäsong finns våra strandvärdarna på plats för att ge service och trygghet. Det är specialutbildade ungdomar som utgår från två bodar på stranden. I bodarna finns bland annat sjukvårdsmaterial och hjärtstartare. Strandvärdarna har även tillgång till vattenskoter, terrängbil och räddningstjänstens kommunikationsradio. Du når dem via Turistbyrån, på telefon 0430-154 50, eller direkt på stranden.

God tillgänglighet

Vid Ejdervägens nedfart till stranden, i södra Mellbystrand, finns en handikappstoalett. Nedanför Kolonivägen finns ett badräcke att använda och under badsäsong finns en badrullstol tillgänglig för utlåning. Kontakta Turistbyrån på telefon 0430-154 50 för att bli kopplad till strandvärdarna som sköter uthyrningen. 

Naturreservat

Bildandet av ett naturreservat ett av de vanligaste sätten att på lång sikt skydda värdefull natur. Det finns ett 30-tal reservat i kommunen på olika platser. Två av dem berör stranden, nämligen området nedanför reningsverket i södra Skummeslövsstrands sanddynsreservat, och i norra Mellbystrand berörs stranden i Hökafältets naturreservat.
Det är Länsstyrelsen som beslutar om naturreservaten.
Detta gör att kommunen inte får agera på samma sätt inom reservaten som på de övriga delarna av stranden. Eftersom vi inte får framföra fordon i reservaten så kan vi heller inte tillhandahålla några soptunnor eller samla ihop tång och alger där. 

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Johanna Andersson
Sidan uppdaterad den 3 juli 2020