Friluftsområden i Laholms kommun

Vacker hage i Osbecks Bokskogar
I Laholms kommun finns flera vackra områden att idka friluftsliv i. Nedanstående två områden är bra exempel på detta och värda att uppmärksammas.
Osbecks Bokskogar
På Hallandsåsens nordsluttning ovanför Hasslövs idrottsplats går vägen upp till Osbecks Bokskogar. Det är ett naturreservat som förvaltas av Länsstyrelsen i Hallands län.
Området är berömt för sin särart och höga naturvärden. Bland annat finns här 65 rödlistade arter och stort antal andra intressanta arter. Tack vare att skogen får sköta sig själv skapas förutsättning för överlevnad av många arter.
Naturens eget konstverk
Även kulturhistoriskt är detta område i gränstrakten mellan Skåne och Halland av stor betydelse. Här finns resterna av den gamla byn Allgustorp och de gamla hålvägarna påminner om flydda tider. Vandrar du i området känner du tydligt historiens vingslag.
Här finns vackra bok- och blandskogar med öppna lövängar, hagar och porlande bäckar.
En av många porlande bäckar på området
På området finns markerade vandringsleder, grillplats, handikapptoalett och en utsiktsplats med en vidunderlig utsikt över Laholmsslätten.
Vandrar du här i maj möts du av denna skira grönska
Hjörneredssjöarna
Hjörneredssjöarna ligger 17 km öster om Laholm.
Området består av ett sjösystem med många öar. Naturen är kuperad, till skillnad från slättlandskapet du passerar innan du svänger av till området. Det är en vacker tur som väntar dig. Du kör över broar och ser sjön på ömse sidor.
Del av den vackra vägen till Hjörneredssjöarna
I detta vackra område kan du göra allt som har med friluftsliv att göra.
Båttur på Hjörneredssjön
Har ni lust att paddla kanot har du funnit en perfekt plats. Vill ni prova fiskelyckan, går detta bra om ni införskaffat ett fiskekort. Har ni lust att ta en båttur, kan ni göra strandhugg på någon av de många öarna. Vill ni vandra, finns markerade slingor i området, som går genom mycket spännande och vacker natur. Här finns Spisehall med sin fantastiska utsikt över sjöarna och med Hallandsås i bakgrunden.
Utsikt från Spisehall med Hallandsåsen svagt i bakgrunden
Vandrar ni Gröna slingan passerar ni Varhalla och Odens kammare. Detta är branta klippor med sprickor som sägs likna en port, därinne sägs enligt sägnen guden Oden ha sin boning. På tal om sägner, som det finns gott om i området, sägs Varhalla ha fungerat som en ättestupa i gamla tider. Vandrar du på hösten har du kanske tur och fyller svampkorgen samtidigt, dessutom kan du njuta av höstens hela färgskala.
Blommande ljung vid slingan
Många kommer till sjöarna och finner en egen plats vid sjökanten , där fikakorgen intas. Hela Hjörnered och närliggande område kryllar av små smultronställen.
Vägen ned till ert egna smultronställe?
I närområdet finns utflyktsmål som Midsommargrottan, en intessant blockstensgrotta som det berättas många historier kring. I närheten finns också Vippentorpet, en ryggåsstuga från 1600-talet som står på sin ursprungliga plats.
Besök området och hitta ditt eget smultronställe!
Hjörneredsområdet klätt i höstskrud
Träden i höstskrud speglar sig i vattnet
Glöm inte, att besöka våra friluftsområden även på hösten, nu när träden har tagit på sig sina höstfärger.
Hösten är kanske den bästa årstiden för skogspromenaden Det är inte för varmt och du kan förundras över och beundra färgprakten. Har du tur bjuder skogen dig på sitt skafferi av bär och svamp.
"Älvorna byker" i sjön en tidig morgon
Kommer du en tidig höstmorgon, kan du se dimman stiga från sjön. Förr kallade man det att "älvorna byker (tvättar)" i sjön.
Vägen över sjön inramad av gyllene björkar
Vägen över Hjörneredssjöarna är inramad av gyllengula björkar och är minst lika vacker som under sommarhalvåret.
Unna dig en utflykt ut i naturen. Promenera gärna någon av de markerade vandringsstigarna och känn hur vardagsstressen rinner av dig!
Innehållsansvarig: Pernilla Kjellson
Sidan uppdaterad den 6 mars 2023