Du är här: Start / Uppleva & göra / Kultur / Konst / Stadshusgalleriet / Aktuell utställning

Textilkonstnär visar motordelar

Förstora bilden - Magnus Carlson_2018-12.jpg

Laholmsbördige Magnus Carlsson ställer ut på Stadshusgalleriet i Laholm.

Magnus Carlsson har en mastersexamen i textil från konstfack i Stockholm. I Stadshusgalleriet i Laholm ställer han ut dissekerade motor- och maskindelar. Konstigt?
- Inte alls, säger han. Färg och form är oberoende av materialets beskaffenhet.

På galleriets väggar hänger bilder på olika maskin- och motordelar och på golvet har han byggt upp små montrar med sönderstyckade delar. Färglagda brottytor förstärker delarnas form och struktur. Exempelvis ett insugningsrör till en Volvo B 21-motor. Men varför väljer en utbildad textilkonstnär denna uttrycksform?

Svaret ligger i Magnus bakgrund. Han växte upp på Köpingelandet utanför Laholm. Här mekade och experimenterade han med diverse motorer och fordon, inte minst traktorer. Och skördade framgångar, blev SM-mästare i traktorpulling 1996.

Släktskap i materialen

Inträdet på konstfack år 2002 med textil inriktning ledde delvis in på ett annat kreativt spår hos Magnus. Samtidigt såg han släktskap i materialen och handhavandet av dem. Uttrycksformen skilde sig inte nämnvärt åt. Experimentlusten överförde han till textilierna.

Med familj och flytt till Malmö har hans engagemang inom traktorpulling tonats ner med åren, men intresset lever kvar. Så när den årliga traktorpullingfestivalen arrangerades i höstas i Mellby utanför Laholm var Magnus på plats.

Hoppas få se gamla kompisar

Och nu hoppas han få återse traktorpullingvännerna på sin arena - utställningen i Stadshusgalleriet.

- Kanske går de inte så ofta på konstutställningar, men det vore riktigt roligt om de söker sig hit, och får se hur jag uttrycker mig med de motordelar som är deras vardag, säger Magnus Carlsson.

Utställningen i Stadshuset benämner han "Duration", som betyder varaktighet eller tidslängd. Ordet används för att beskriva karaktären hos en kamaxel i förbränningsmotorer. Magnus har tänkt på ordet och den tidslängd, 162 år, som förbränningsmotorn funnits och dess betydelse för människan. En era som snart kan vara slut.

Text och bild: Lars Ingemarson

 

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Linus Lundberg
Sidan uppdaterad den 9 november 2018