Du är här: Start / Uppleva och göra / Kultur / Museum

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Museum

Teckningsmuseet

Vid Hästtorget i centrala Laholm ligger Teckningsmuseet, Nordens enda museum för teckningskonst. Museet drivs av Laholms kommun och har som ambition att lyfta fram teckningen som konstart och vara ett forum för såväl nya strömningar som historiska återblickar. Här visas tillfälliga utställningar med nordiska och internationella konstnärer, samt verk ur den egna samlingen. Den publika verksamheten bjuder också på workshopar, föredrag och pedagogisk verksamhet för skolan. I museets butik finns böcker, vykort, presentartiklar och centralt i huset ligger ett café.    Teckningsmuseet

Ett besök på Teckningsmuseet är också en arkitektonisk upplevelse. Museet är inrymt i Laholms gamla brandstation, som fått en modern och spännande tillbyggnad med ansiktet mot Lagan.

 

Laholms keramikmuseum

Fiskar

2003 övertog Laholms kommun det då privat drivna Laholms keramikmuseum. Samlingarna låg därefter magasinerade i väntan lämpliga utställningslokaler. Dessa hittades i det nya teckningsmuseet vid Hästtorget i Laholm. Lördagen den 8 mars 2008 öppnade keramikmuseet i ny skepnad i de nya lokalerna. I museet visas dels en permanent utställning med fokus på keramik tillverkad i Laholm under 1900-talet och dels en mindre tillfällig utställning på ett speciellt tema.

  

Lugnarohögen

Lugnarohögen är en av de mest kända av de så kallade "dolda stenskeppen". Graven är från omkring 1000 f Kr (bronsålderstiden) och består av en åtta meter lång skeppssättning. Den undersöktes och restaurerades på 1920-talet. Över skeppssättningen, som påträffades i gravens mitt, byggdes ett valv. Via en underjordisk gång kan man idag komma ner i graven och uppleva forntiden på nära håll.

Lugnarohögen

Lugnarohögen fick stor uppmärksamhet under första åren och besökarna var många, men allt eftersom åren gick föll besöksmålet i glömska.
För att sprida nytt ljus över graven påbörjades 1997 arbetet med ny utställning och renovering av museistugan. Den 21 juni 2000 återinvigdes den nya utställningen om graven och bronsåldern och därefter har besökssiffrorna åter ökat. 
Anläggningen är numer stängd för renovering.

Övriga museer

I kommunen finns dessutom dessa hembygdsgårdar: 
- Bollaltebygget, Knäred
- Ebbaredsstugan, Laholm
- Gammelgården, Hishult
- Hasslövs hembygdsgård
- Veinge hembygdsstuga
- Vippentorpet, Ysby
- Våxtorps hembygdsstuga

På Södra Hallands hembygdsförenings webbplats finns mer information om hembygdsgårdarna.


Exempel på privatdrivna museer:
- Vardagsmuseet i Ålstorp.
- Ysby gamla lanthandel med leksaks- och klädmuseum. 
- Konsthallen i Hishult. 

Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: VEA
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Linus Lundberg
Sidan granskad den 11 april 2018

Kontakt

Kultursekreterare

Thérèse Ehrenborg
Växel: 0430-150 00
Direkt: 0430-151 54
Humlegången 6
312 80 Laholm

Länkar