JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Uppleva och göra / Kultur / Museum

Museum

Teckningsmuseet

Vid Hästtorget i centrala Laholm ligger Teckningsmuseet, Nordens enda museum för teckningskonst. Museet drivs av Laholms kommun och har som ambition att lyfta fram teckningen som konstart och vara ett forum för såväl nya strömningar som historiska återblickar. Här visas tillfälliga utställningar med nordiska och internationella konstnärer, samt verk ur den egna samlingen. Den publika verksamheten bjuder också på workshopar, föredrag och pedagogisk verksamhet för skolan. I museets butik finns böcker, vykort, presentartiklar och centralt i huset ligger ett café.

Ett besök på Teckningsmuseet är också en arkitektonisk upplevelse. Museet är inrymt i Laholms gamla brandstation, som fått en modern och spännande tillbyggnad med ansiktet mot Lagan.

Laholms keramikmuseum

Fiskar

2003 övertog Laholms kommun det då privat drivna Laholms keramikmuseum. Samlingarna låg därefter magasinerade i väntan lämpliga utställningslokaler. Dessa hittades i det nya teckningsmuseet vid Hästtorget i Laholm. Lördagen den 8 mars 2008 öppnade keramikmuseet i ny skepnad i de nya lokalerna. I museet visas dels en permanent utställning med fokus på keramik tillverkad i Laholm under 1900-talet och dels en mindre tillfällig utställning på ett speciellt tema.

Lugnarohögen

Lugnarohögen i Hasslöv är en gravhög från yngre bronsåldern (cirka 800–600 f.Kr) som blev en smärre sensation när den grävdes fram 1926. Graven visade sig innehålla en stensättning i form av ett skepp, vilket var den första i sitt slag i Sverige. Ett snabbt beslut togs att bevara denna upptäckt för eftervärlden: en kupol gjöts över skeppet och från den intilliggande stugan byggdes en underjordisk gång. Lugnarohögen är en av två gravar i hela Sverige som man kan beträda – den andra är Kungagraven i Kivik.

Lugnarohögen

Efter en omfattande renovering har Lugnarohögen äntligen öppnat för besökare igen, och en ny basutställning har tagit form inne i "Mor Johannas" stuga.

Läs mer på www.visitlaholm.se 

Övriga museer

I kommunen finns dessutom dessa hembygdsgårdar: 
- Bollaltebygget, Knäred
- Ebbaredsstugan, Laholm
- Gammelgården, Hishult
- Hasslövs hembygdsgård
- Veinge hembygdsstuga
- Vippentorpet, Ysby
- Våxtorps hembygdsstuga

På Södra Hallands hembygdsförenings webbplats finns mer information om hembygdsgårdarna.


Exempel på privatdrivna museer:
- Vardagsmuseet i Ålstorp.
- Ysby gamla lanthandel med leksaks- och klädmuseum. 
- Konsthallen i Hishult. 

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Linus Lundberg
Sidan granskad den 11 april 2018