Du är här: Start / Uppleva & göra / Sommarfrukostar 2018

Sommarfrukostar vid Lagan 2018

Under fem sommarmorgnar har du möjlighet att lyssna på spännande berättelser av några av våra mest kända laholmare och sommarboende. Samtidigt intar du en god frukost i underbar miljö på restaurang Gröna hästen i Laholm. Frukostbiljetterna kan köpas på Laholms turistbyrå. Biljetter säljs även direkt vid frukosten i mån av plats.

Sommarfrukostar vid Lagan är ett återkommande inslag sedan 2012 och arrangeras av Laholms kommun och Laholms Tidning. Biljettpriset är 75:- per person och frukosten serveras från klockan 7.30 på Gröna Hästen. Föreläsningen startar klockan 8.15 och är det vackert väder sitter man på uteserveringen. Varje föreläsning har en värd. Samtliga värdar är Laholms Sparbank, Sparbanken Boken, Södra Hallands Kraft, Länsförsäkringar och Laholms Tidning.

Lars Danielsson 3 juli  - värd Laholms Tidning

SLUTSÅLT

Ett känt ansikte och flitig gäst på Sommarfrukostar vid Lagan är Lars Danielsson som i år är med för femte gången.

Lars som är född och uppvuxen i Halmstad har en snart 40-årig diplomatisk karriär bakom sig där han inte minst varit Göran Perssons närmaste man under hela dennes regeringsperiod, med ansvar för EU- och internationella frågor. Under sin tid på utrikesdepartementet har han varit generalkonsul i Hongkong och svensk ambassadör i både Seoul och i Berlin.

Sedan hösten 2016 är Lars Danielsson Sveriges EU-ambassadör i Bryssel. Vad färre känner till är att Lars även varit tjänsteman på Laholms kommun där han jobbade som planeringssekreterare i slutet på 70-talet.

Robert Larsson 10 juli - värd Länsförsäkringar

FÅTAL BILJETTER KVAR

Hur är det att växa upp i en svensk idyll men att inte följa normen? Att våga tro på sig själv och gå sin egen väg? Hur väljer man att möta samhällets fördomar och göra sin avvikelse till en superkraft?

Robert Larsson tar med oss på en resa där en ung killes dagdrömmar i Laholm formas till en internationell karriär för en dragshowartist.

Uppträdande och shower kom i tidig ålder för Robert som växte upp med barnteater och musikaliska föräldrar. Men det var först när Robert kom i kontakt med dragshowgruppen Champagne Safari som karriären tog fart för den dåvarande kläddesignern och bar till stora scenframträdanden med bland annat After Dark och Christer Lindarw.

Peter Lundblad 17 juli - värd Laholms Sparbank

SLUTSÅLT

Våxtorp, Växjö, Zürich, San Fransisco och nu Stockholm. Så har det sett ut för Peter Lundblad, killen från Våxtorp, som efter Osbecksgymnasiet och universitetsstudier i datavetenskap är mitt uppe i en karriär han aldrig kunnat föreställa sig.

Peter kommer berätta hur det kommer sig att han som konsult på ett litet svenskt dokumentationsföretag blev erbjuden jobb på ett av världens största IT-bolag. Och vad innebär det att flera gånger bryta upp och flytta mellan olika länder med en småbarnsfamilj? Vi får också höra om hur det kan vara att jobba som programmerare och ingenjör trots att man inte ser. Att vara blind sedan födseln är både opraktiskt och ibland ganska begränsande, men det ger också anledning till många skratt. Något som hans barn, efter att ha insett att alla pappor inte är blinda, snabbt lärde
sig att dra fördel av.

Jakob Mjöbring 24 juli - värd Sparbanken Boken

FÅTAL BILJETTER KVAR

”Att kärleken till hembygden tydligen kräver aktiv kärlek och hur det smärtar att inse att kopplingen till Laholm och hembygden kanske inte varar för evigt”, är något som Jakob Mjöbring kommer förklara för oss.

Jakob är en textförfattare och digital strateg som bloggar och twittrar, inte minst om sociala medier. Alla timmar vid tangentbordet har även resulterat i tre romaner om poliskvinnan Katja Lyss. Böckerna utspelar sig i ett vintrigt Norrland, i ett informationssamhälle under snabb förändring. Jakob kommer att berätta om sin krokiga resa mot något han uttrycker som ”kanske börjar likna ett författarskap”. Vad han menar med det kanske klarnar när han beskriver skrivandeprocessen och delar med sig av nyttiga tips till den som själv vill börja skriva.

Foto: Matthew Phillips

Lena Bjuggner 31 juli - värd Södra Hallands Kraft

SLUTSÅLT

Historien har lämnat efter sig massor av ledtrådar och saker att upptäcka både över och under ytan. Lena Bjuggner, arkeolog på Kulturmiljö Halland, kommer ta med oss på en tidsresa genom Laholms kommun och berätta om utvalda spår, synliga och ”osynliga”, efter de som levde före oss.

En ren tillfällighet gjorde att Lena som konststudent halkade in på arkeologi och har sedan 1977 arbetat på Kulturmiljö Halland. Inte lika länge, men inte långt ifrån, har hon bott ett stenkast från Laholms prisbelönta stadspark.

Lena kommer låta oss få ta del av arkeologiska fynd i Köpingelandet och andra platser runt om i kommunen. Hon kommer också försöka räta ut en del frågetecken och missuppfattningar hon stött på under årens lopp.

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 1 juni 2018