JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Uppleva och göra / Sommarfrukostar i Laholm / Tidigare sommarpratare

Laholms kommuns arbete med covid-19

Klicka här för att ta del av uppdaterad information

Tidigare sommarpratare

Sedan starten 2012 har Sommarfrukost vid Lagan gästats av många mer eller mindre kända sommarpratare.

2020

Laila Adèle

En av Sveriges absolut starkaste soulröster – Laila Adèle har många strängar på sin lyra och har bland annat tävlat i Melodifestivalen, varit sidekick till Thomas Ledin, medverkat i flertalet musikaler, haft egen show och kallats både "soulgudinna" och "lill-Aretha". Följ med på hennes resa som artist och hör henne berätta om vad framtiden har att erbjuda.

Lars M Andersson

Född och uppvuxen i Laholm, som enda barn till bokhandlarparet Ulla och Allan Andersson, har Lars gjort sig ett namn inom utbildningsvärlden som både universitetslektor, prefekt, programkoordinator och författare. Lars har främst forskat om svensk antisemitism och varit initiativtagare till flera forskarnätverk inom området, men också gett ut läroböcker om historia och religionskunskap för gymnasiet. Efter tjugo år i Lund och åtta år i Uppsala återvände han till Laholm 2010. Lars tar dig med ut på en forskningsexpedition inom antisemitismen historia.

Kristian Nilsson

Förutom att vara månskensbonde har Kristian arbetat i tio år som polis och större delen av sin tid varit placerad i Laholm. Sedan 2016 ser vi honom också på positionen som kommunpolis i Laholm, vilket skiljer sig en hel del från det mer traditionella polisarbetet. Kristian kommer att berätta om polisverksamheten i Laholm, vad som har varit, hur det ser ut nu utifrån hans perspektiv – och kanske ramlar vi in på musiken också.

 

Catherine Isaksson

Med temat "Med världen som arbetsplats – mitt bidrag till demokratin och mänskliga rättigheter" vill Catherine Isaksson ta med er långt bort ifrån Laholm och berätta om hur det är att leva i några av världens fattigaste länder. Hon berättar om möten med modiga och intressanta demokratikämpar och om förmånen att besöka länder med svåra kontexter. Catherine växte upp i Hishult och har sedan tio år tillbaka arbetat som generalsekreterare för CIS – Centerpartiets Internationella Stiftelse. CIS bedriver Sida-finansierade verksamheter runt om i världen med fokus på demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet.

Peter Bengtsson och Maggan Ek

Kulturskaparna Peter och Maggan har hela världen som arbetsplats. Bosatta i sitt idylliska hus i Ysby vill de gärna beskriva sina liv som sin trädgård – stor mångfald, många infall, svett, hårt arbete men också resultat och skönhet. De tar oss igenom ett liv fullt av projekt och upptåg blandat med kultur, odling och kultivering. De använder kultur som ett sätt att få människor att må bättre vilket också speglas i arbetet de gör på Dramalogen i Halmstad, vars verksamhet syftar till integration, inkludering och demokrati.

Per Brolléus

Med Tintin som förebild gled Per in i mediabranschen redan som 14-åring och började som skrivande reporter när han var 18 år. Han är född och uppvuxen i Ljungby i Småland, där han rent tekniskt fortfarande bor, men sedan ett år tillbaka är han också bosatt i Skummeslövsstrand. Per beskriver sig själv som sambo, tvåbarnsfar, kattmänniska (som ogillar hundar) och programledare på Sveriges Radio sedan 25 år tillbaka. Så vad ska han bjuda oss på den här tisdagen? Förmodligen något om hur mycket fantastiskt det finns i precis allting vi ser omkring oss, och om man bara borrar sig ner lite grann så går det att hitta hur mycket spännande som helst. Huvudsaken är att det inte kommer att bli en enda tråkig stund.

2019

Bosse Brink

Okänd, ordblind, envis och med hyfsad hälsa som lever livet som lyxpensionär - så presenterar sig emellanåt laholmaren Bosse. Men det är bara en liten del av denne engagerade mångpysslare med vatten och energi som nyckelord jämte familj och föreningsliv.
Bosse kommer ge oss glimtar och exempel på spännande utmaningar, seglarhistorier, kamper för personers funktionsrätt, dykningar i kloaker och annat gott & blandat. Mycket har han medverkat till, men det är för väl att allt inte lyckats, som när Bosse försökte döpa om Laholmsbukten till Båstadbukten.
 "Det är en ynnest att få betalt för att prata ´skit´, först som tjänsteman på reningsverk och nu som fritidspolitiker", har Bosse sagt vid något tillfälle. Denna morgon får Bosse dock nöja sig med frukostgästernas intresse och respons. 
Värd: Södra Hallands Kraft

Karin Bertling

Karin Bertling, skådespelare och sångare, har framför allt arbetat som filmskådespelare. Hon gör som 79-årig sin största filmroll "Traudi" i den engelska dramafilmen Let me go. I mars mottog hon Laholms filmpris. 
Efter ett antal år i Danmark, bosätter sig Karin i Mellbystrand, varifrån hon har kunnat pendla till arbete inom teater, musikal, film och TV som t ex Skeppsholmen, Wallander, Bron, Äkta människor, Johan Falk och Starke Man, och från teaterscenen huvudrollen i "Bernardas Hus" i Stockholm. 
Genom åren har hon haft sommarshower bland annat på Skottorps slott, musikteater för kommunens förskolebarn och "Good Old Days" på Laholms Teater. 
I juni blir det release för cd:n "Rör en sky" med egna texter och musik av Lars Åke Snus Svensson. Karin kommer att berätta en hel del dråpliga händelser från det brokiga filmlivet och även bjuda på sånger från den nya cd:n. 
Värd: Laholms Sparbank

Håkan Jonson

Denna 68-årige halmstadsbo gillar minst sagt utmaningar! Håkan Jonsson är en delvis pensionerad röntgenläkare, som började springa maraton år 2000. Intresset ökade och har hittills lett till att han sprungit maraton på alla kontinenter, inklusive Antarktis. Han har sprungit i stekhet öken, i 30 minusgrader och på 4 000 meters höjd i indiska Tibet. Även träningen har inneburit avancerade metoder såsom att tillbringa en helg i ett frysrum och att springa utmed Laholmsbukten iförd en speciell ansiktsmask. 
Håkan brinner även för utsatta barn i Kapstadens kåkstäder i Sydafrika och passar på att samla in pengar när han springer, hittills över 300 000 kronor. 
Vem är då Håkan Jonsson och vad driver honom till att utsätta sig för dessa utmaningar, det får vi veta mer om idag. 
Värd: Länsförsäkringar

Torbjörn Pettersson och Annika Jansonen  

Gifta sedan 1986 och med världen som arbetsplats frukostpratar Annika Janson och Torbjörn Pettersson om ett livsviktigt och spännande liv, nuförtiden mestadels i östra Afrika. 
Annika är barnläkare. Med erfarenheter bland annat från Astrid Lindgrens barnsjukhus, är det nu mest fokus på barnhälsovården i Etiopien. Annika är också engagerad i Stiftelsen Fistulasjukhuset som stöder sjukhuset i Addis Abeba, världsledande på att behandla kvinnor med svåra förlossningsskador. 
Torbjörn är ambassadör i Addis Abeba och regeringens sändebud i Etiopien, Djibouti, Afrikanska Unio-nen och den regionala samarbetsorganisationen IGAD på Afrikas Horn. Ambassaden är Sveriges fjärde största med 60 anställda Afrikas näst folkrikaste land, med drygt 100 miljoner invånare. 
Värd: Attraktiva Laholm

Maria Nilsson och John Ward

Maria och John är internationellt uppmärksammade för sina arkeologiska utgrävningar i Gebel el-Silsila, söder om Luxor vid floden Nilen. Utgrävningarna inkluderar fascinerande och omfattande historiska platser, bland annat en stor familjegravplats och det nyligen återupptäckta Kheny-templet. De startade projektet Gebel el-Silsila 2012 som är det enda svenskledda arkeologiska uppdraget i Egypten. Området spänner över 30 kvadratkilometer och 10 000 år av mänsklig aktivitet och involverar ett team på över 100 personer. 
Maria och John är grundare och förvaltare av Friends of Silsila, en välgörenhetsorganisation som syftar till att fortsätta att stödja och finansiera arkeologiska expeditioner till denna historiska plats. 
När de inte forskar i Egyptens gravkamrar är de sedan 2017 oftast på gården i Hishult med sina två barn. 
Värd: Sparbanken Boken

Thomas Nilsson och Eskil Hellberg

Travtränarlegenden Thomas Nilsson och travoraklet Eskil Hellberg samtalar om livet och sitt största intresse, travsport. Och här finns mycket att berätta. 
Thomas har tränat eller kört en mängd framgångsrika travhästar, bland annat sagohästen Legolas och vinstmaskinen Mack Lobell. Legolas blev med 19 raka segrar en världsstjärna och spelbolaget ATG:s största affischnamn genom tiderna. Med 1 708 kusksegrar och många meriterande priser anses Thomas vara en av travsveriges giganter. 

Eskil Hellberg är spelredaktör på Expressen med återkommande gästspel på TV4. Eskil kan även ses, läsas och lyssnas på i diverse bloggar och tweets. Uppväxt i en sportnördig familj vann travintresset. Efter en tid i sulkyn blev han framgångsrik journalist och travexpert.

 

 

2018

Lars Danielsson - Sveriges EU-ambassadör i Bryssel

Robert Larsson - artist

Peter Lundblad - programmerare

Jakob Mjöbring - författare och digital strateg

Lena Bjuggner - arkeolog på Kulturmiljö Halland

2017

Janne Andersson - förbundskapten för Svenska landslaget i fotboll

Karin Starrin - Hallands första kvinnliga landshövding, EU-parlamentariker

Eric Rusch - skådesspelare, manusförfattare och regissör

Jessica Wendell - eldsjäl på Änglagård i Ösarp

Martin Jönsson - mediaexpert och utvecklingschef på Dagens Nyheter

2016

Maria Kulle - skådespelare: Bron, Fröken Frimans krig

Joakim Netterqvist - skådesspelare: Arn

Dag Gustavsson - hemvändare, ledarskribent, tidigare Maud Olofssons sekreterare

Monica Christoffersson - artist och sångpedagog

Ulla-Mi Nyhus Wirén - journalist och författare med passion för mat och vin

Lars Danielsson - ambassadör och tidigare statssekreterare åt Göran Persson

2015

Svem-Olof Petersson - ordförande för fredsföreningen SIRPA och tidigare ambassadör

Patrik Leonardsson - naturfotograf

Sofia Wadensjö Karén - vd och chefsredaktör tidningen VI

Jimmy Strandberg och Fredrik Nilsson - äventyrare som rott över Atlanten

Marit Lundqvist - tidigare poliskommisarie

Jack Johansson - friidrottare, musikalartist och mr Gay Europe

2014

Görel Crona - skådesspelare

Bo Lindblom - lärare som startade Amnesty i Laholm

Malin Birgersson - mammabloggare

Kjell Bergqvist och Johannes Brost - skådesspelare, guldbaggevinnare

Lina Sönne - forskar socialt entreprenörskap i Indien

Anki Albertsson - guldmaskenvinnande musikalartist

Lars Danielsson - ambassadör och tidigare statssekreterare åt Göran Persson

2013

Anders "Jonte" Sjögren

Laila Adéle - sångerska

Dick Harrison - författare och professor i historia

Fredric Karén - chef SvD.se

Stellan Johansson - långfärdscyklist

Hans Rosenfeldt - programledare och författare till tv-serien Bron

Lars Danielsson - ambassadör och tidigare statssekreterare åt Göran Persson

2012

Jonas Hallberg -  jurist, journalist, manusförfattare, kåsör, radio och tv

Björn Hellberg och Johannes Brost - hedersmedborgare,  journalist, skådesspelare

Matilda & Linus Nilsson - turismentreprenörer och bygger skolor i Afrika

Sven-Olof Petersson - ambassadör

Ingmarie Müller-Uri - slottsfru på Skottorps slott, ostmejeri

Lars Danielsson - ambassadör och tidigare statssekreterare åt Göran Persson

 

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Cecilia Camitz Leonardsson
Sidan uppdaterad den 25 mars 2019