Du är här: Start / Uppleva & göra / Sommarpratare 2019

Sommarpratare 2019

Bosse Brink, tisdagen den 2 juli

Okänd, ordblind, envis och med hyfsad hälsa som lever livet som lyxpensionär - så presenterar sig emellanåt laholmaren Bosse. Men det är bara en liten del av denne engagerade mångpysslare med vatten och energi som nyckelord jämte familj och föreningsliv.
Bosse kommer ge oss glimtar och exempel på spännande utmaningar, seglarhistorier, kamper för personers funktionsrätt, dykningar i kloaker och annat gott & blandat. Mycket har han medverkat till, men det är för väl att allt inte lyckats, som när Bosse försökte döpa om Laholmsbukten till Båstadbukten.
 "Det är en ynnest att få betalt för att prata ´skit´, först som tjänsteman på reningsverk och nu som fritidspolitiker", har Bosse sagt vid något tillfälle. Denna morgon får Bosse dock nöja sig med frukostgästernas intresse och respons.
Värd: Södra Hallands Kraft

Karin Bertling, tisdagen den 9 juli

Karin Bertling, skådespelare och sångare, har framför allt arbetat som filmskådespelare. Hon gör som 79-årig sin största filmroll "Traudi" i den engelska dramafilmen Let me go. I mars mottog hon Laholms filmpris. 
Efter ett antal år i Danmark, bosätter sig Karin i Mellbystrand, varifrån hon har kunnat pendla till arbete inom teater, musikal, film och TV som t ex Skeppsholmen, Wallander, Bron, Äkta människor, Johan Falk och Starke Man, och från teaterscenen huvudrollen i "Bernardas Hus" i Stockholm.
Genom åren har hon haft sommarshower bland annat på Skottorps slott, musikteater för kommunens förskolebarn och "Good Old Days" på Laholms Teater.
I juni blir det release för cd:n "Rör en sky" med egna texter och musik av Lars Åke Snus Svensson. Karin kommer att berätta en hel del dråpliga händelser från det brokiga filmlivet och även bjuda på sånger från den nya cd:n.
Värd: Laholms Sparbank

Håkan Jonson, tisdagen den 16 juli

Denna 68-årige halmstadsbo gillar minst sagt utmaningar! Håkan Jonsson är en delvis pensionerad röntgenläkare, som började springa maraton år 2000. Intresset ökade och har hittills lett till att han sprungit maraton på alla kontinenter, inklusive Antarktis. Han har sprungit i stekhet öken, i 30 minusgrader och på 4 000 meters höjd i indiska Tibet. Även träningen har inneburit avancerade metoder såsom att tillbringa en helg i ett frysrum och att springa utmed Laholmsbukten iförd en speciell ansiktsmask.
Håkan brinner även för utsatta barn i Kapstadens kåkstäder i Sydafrika och passar på att samla in pengar när han springer, hittills över 300 000 kronor.
Vem är då Håkan Jonsson och vad driver honom till att utsätta sig för dessa utmaningar, det får vi veta mer om idag.
Värd: Länsförsäkringar

Torbjörn Pettersson och Annika Janson, tisdagen den 23 juli

Gifta sedan 1986 och med världen som arbetsplats frukostpratar Annika Janson och Torbjörn Pettersson om ett livsviktigt och spännande liv, nuförtiden mestadels i östra Afrika. 
Annika är barnläkare. Med erfarenheter bland annat från Astrid Lindgrens barnsjukhus, är det nu mest fokus på barnhälsovården i Etiopien. Annika är också engagerad i Stiftelsen Fistulasjukhuset som stöder sjukhuset i Addis Abeba, världsledande på att behandla kvinnor med svåra förlossningsskador. 
Torbjörn är ambassadör i Addis Abeba och regeringens sändebud i Etiopien, Djibouti, Afrikanska Unio-nen och den regionala samarbetsorganisationen IGAD på Afrikas Horn. Ambassaden är Sveriges fjärde största med 60 anställda Afrikas näst folkrikaste land, med drygt 100 miljoner invånare.
Värd: Attraktiva Laholm

Maria Nilsson och John Ward, tisdagen den 30 juli

Maria och John är internationellt uppmärksammade för sina arkeologiska utgrävningar i Gebel el-Silsila, söder om Luxor vid floden Nilen. Utgrävningarna inkluderar fascinerande och omfattande historiska platser, bland annat en stor familjegravplats och det nyligen återupptäckta Kheny-templet. De startade projektet Gebel el-Silsila 2012 som är det enda svenskledda arkeologiska uppdraget i Egypten. Området spänner över 30 kvadratkilometer och 10 000 år av mänsklig aktivitet och involverar ett team på över 100 personer. 
Maria och John är grundare och förvaltare av Friends of Silsila, en välgörenhetsorganisation som syftar till att fortsätta att stödja och finansiera arkeologiska expeditioner till denna historiska plats.
När de inte forskar i Egyptens gravkamrar är de sedan 2017 oftast på gården i Hishult med sina två barn.
Värd: Sparbanken Boken

Thomas Nilsson och Eskil Hellberg, tisdagen den 6 augusti

Travtränarlegenden Thomas Nilsson och travoraklet Eskil Hellberg samtalar om livet och sitt största intresse, travsport. Och här finns mycket att berätta.
Thomas har tränat eller kört en mängd framgångsrika travhästar, bland annat sagohästen Legolas och vinstmaskinen Mack Lobell. Legolas blev med 19 raka segrar en världsstjärna och spelbolaget ATG:s största affischnamn genom tiderna. Med 1 708 kusksegrar och många meriterande priser anses Thomas vara en av travsveriges giganter.
Eskil Hellberg är spelredaktör på Expressen med återkommande gästspel på TV4. Eskil kan även ses, läsas och lyssnas på i diverse bloggar och tweets. Uppväxt i en sportnördig familj vann travintresset. Efter en tid i sulkyn blev han framgångsrik journalist och travexpert.

Värd: Hallandsposten   

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 3 juni 2019