Dina sopor kan innehålla både värdefulla och farliga ämnen. Genom att sortera kan vi tillsammans spara resurser och skydda vår miljö.
EU har beslutat om en så kallad avfallshierarki även kallad Avfallstrappa.
Denna styr hur avfallet tas omhand i Sverige.
Följande ordning ska följas:
Genom att hålla isär olika material kan det mesta också återvinnas så att det blir nya produkter. Vi sparar energi och naturresurser genom att använda materialen flera gånger. På sopor.nu hittar du både sorteringsguide och bra information om hur du sorterar ditt avfall. Där hittar du också fakta och statistik.
1. Minimera
I första hand ska vi se till att skapa så lite avfall som möjligt. Det kan ske genom att varor produceras på ett resurssnålt sätt och genom att konsumera så lite varor som möjligt. På så sätt spar vi på jordens resurser och undviker att farliga ämnen sprids i naturen.
För att minimera resursanvändningen och undvika att bidra till avfall finns några saker du kan tänka på: Behöver jag verkligen den här saken? Om ja, kan jag låna eller hyra den i stället för att köpa den? Finns alternativ som använder mindre och/eller mer miljövänliga resurser?
2. Återanvända
Ibland har vi inte längre användning för våra saker. Kanske har vi vuxit ur våra skor eller slutat med en hobby? En sak som du vill bli av med kan vara just vad någon annan letar efter. Återanvänd dina prylar, till exempel genom att ge dem till någon som behöver dem, eller lämna dem till second hand. Du kan också göra om dem till något annat (kallas återbruk) eller sälja dem.
3. Återvinna
Om återanvändning inte är möjlig ska materialet i avfallet återvinnas. Det gör vi till exempel genom att sortera förpackningar (sopsortera), kompostera och panta burkar. Producentansvaret innebär att producenterna ansvarar för att samla in och ta omhand uttjänta produkter. Det gäller bland annat batterier, bilar, däck, elektronik, förpackningar, returpapper och läkemedel.
4. Utvinna energi
Om materialet inte kan återvinnas ska det förbrännas i ett kraftverk för att omvandla energin i avfallet till el och värme.
5. Deponera
Deponera betyder att slänga avfallet på en soptipp (en deponi). Det är det sämsta alternativet och den sista lösningen som vi på alla sätt ska försöka undvika.
För en del material är det enda alternativet deponi. Det kallas för historiskt avfall. Ett exempel på ett sådant material är asbest, ett mineral som tidigare användes i eternitplattor och andra byggvaror. Asbest förbjöds helt år 1982, men finns fortfarande kvar i en del bostadshus och andra byggnader och kräver särskild hantering vid renovering eller rivning. Det är viktigt att nya produkter och material tillverkas utan farliga ämnen så att det inte bildas mer farligt avfall.
Under julen uppstår det ofta mycket avfall, allt från julklappspapper till värmeljus och julgran. Det mesta går att återvinna och drar vi nytta av det avfall som uppstår, så sparar vi även på jordens resurser. Du har förmodligen koll på vad som hör hemma vart, men ibland kan det ändå uppstå frågor.
Här har Avfallsservice samlat några tips för att du ska kunna hjälpa till att återvinna julen på bästa sätt!
Julklappspapper sorterar du hemma som pappersförpackning. Har du fått en julklapp inslagen i tidningspapper, sorterar du det pappret som tidningar.
Presentsnören sorterar du som restavfall. Det beror på att de flesta presentsnören innehåller både plast och klister.
Värmeljusets metallkopp är enligt lagen om producentansvar inte en förpackning. Därför ska dessa inte slängas som metallförpackning hemma, men metallen ska självklart återvinnas ändå. Ta med dina metallkoppar till Ahla återvinningscentral och släng dem i angivet kärl. Det gäller även för koppen från marschaller.
Kom ihåg att ta loss hållaren för veken i mitten från metallkoppen innan du slänger båda delar i kärlet. Hållaren för veken är gjord av stål (järn) medan koppen är gjord av aluminium. På mottagningsanläggningen för metallskrot separeras sen stålet med hjälp av en magnet.
Samla dina metallkoppar hemma en tid och ta med dem nästa gång du besöker
Ahla återvinningscentral.
Julgranar som är äkta kan du sortera som ris och grenar på Ahla återvinningscentral. De brukar även finns en plats speciellt för julgranar. Om du har en plastgran som du ska kasta ska även denna lämnas på Ahla återvinningscentral. Många plastgranar har en metallstomme och ska därför läggas i metall. Om granen är av enbart plast, läggs den i energiåtervinning (brännbart). Glöm inte att ta bort julgransbelysningen först och lägg den i insamlingen för Elavfall.
Julgranskulor av både glas och plast är ingen förpackning och ska inte slängas i glas- eler plaståtervinningen. De sorteras som restavfall och slängs därför i vanliga soporna för restavfall.
Avfall som innehåller sladd eller batteri räknas som elektronikavfall. Därför ska din trasiga ljusslinga eller adventsljusstake sorteras som Elavfall på
Ahla återvinningscentral. Elektroniska produkter innehåller flera ovanliga metaller, men även ämnen som kan vara farliga för både människor och miljö. Enligt lag ska därför all trasig elektronik, som inte går att laga, lämnas till ett godkänt inlämningsställe. Mindre Elavfall och farligt avfall kan du även lämna i några av våra Farligtavfallskåp, som finns utplacerade på olika platser i kommunen.
När julen är har du kanske fått en hel del julkort. Om du har tänkt att slänga dessa ska de sorteras som restavfall. Det gäller även för kuvert. Enligt lagen om producentansvar räknas varken vykort eller kuvert som förpackningar eller tidningar och sorteras därför som restavfall.
Saknar du sorteringguide för annat avfall kan du söka på Sopor.nu
0430-153 42
Knappval 1 - Ohlssons i Landskrona
Måndag-fredag klockan 8-16
Frågor om utebliven hämtning av hushållsavfall. Beställning av sophämtning och grovavfall. Övriga frågor gällande hushållsavfall.
laholm.renhallning@ohlssons.se
Knappval 2 - Petterssons Miljöåkeri AB
Måndag-fredag klockan 8-16
Beställning/avbeställning och frågor gällande slamtömning.
Knappval 3 - Laholms kommun - Avfallsservice
Måndag-fredag klockan 9-12
Ägarbyte, abonnemangs- och fakturafrågor.
Knappval 4 - Ahla återvinningscentral
Måndagar och torsdagar klockan 9.30-18
Tisdag, onsdag och fredag klockan 9.30-16.30
Lördagar klockan 9.30-15
Kom i kontakt med personal om du har frågor inför ditt besök på återvinningscentralen.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Publicerad: | Senast uppdaterad: