Sök Kontakt

Kurser för grundskolan

Alla barn och unga är välkomna till Kulturskolan. Här finns ett stort och varierat utbud av kurser. Pedagogerna är välutbildade och själva aktiva konstnärer, musiker, dansare med mera.

På kulturskolan får du som går i grundskolan möjlighet att utvecklas inom balett, bild och media, dans, KomTek, teater och många olika musikinstrument. I de flesta fall fortsätter våra kurser upp i gymnasiet.

För dig i F-klass finns kulturkarusellen där du får prova på lite av allt vi har att erbjuda. Vi målar, dansar, skapar, sjunger, spelar och mycket mera.

För de minsta finns babyrytmik för 0-3-åringar och småbarnsrytmik för 3-5-åringar med musik, lek och rörelse som är bra för utvecklingen på alla plan.

Kulturkarusellen F-klass

I kulturkarusellen får du prova mycket av det vi har att erbjuda. Det är ett mjukare sätt att börja på Kulturskolan.

Här målar, dansar, skapar, sjunger, spelar, agerar, improviserar och leker vi och är kreativa tillsammans. I kulturkarusellen kan du prova lite av allt vi har att bjuda på. Du får stiga ombord på karusellen och följa med oss.

I årskurs 1 har du sedan förtur när du söker till någon av våra mer specialiserade verkstäder.

Mer information och anmälan (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Verkstäder 7-9 år

I verkstäderna lägger vi grunden för de olika inriktningarna vi har. Här lär vi oss grundläggande kunskaper på ett lekfullt sätt inom de områden som du är intresserad av. Lärare från våra olika spår håller i verkstäderna.

Balettverkstad

Balett är grunden i många dansformer. Du får lära dig grundläggande balettsteg och grundläggande arm- och fotpositioner. Du tränar motorik, rytmkänsla och musikalitet.

Bild och medieverkstad

Här får du skapa och låta fantasin styra. I bild och medieverkstaden kan en mjölkkartong bli en skyskrapa, figurer knådas av lera och så får du måla fantasifulla bilder. Du får även prova på att skapa digitala bilder, animationer och film.

Dansverkstad

I dansverkstaden får du lära dig att dansa till olika musikstilar och du får inblick i flera olika dansstilar. Musik och rytmlekar lockar till rörelse och tränar ditt taktsinne.

KomTekverkstad

KomTek handlar om att experimentera och lösa tekniska problem. Här får du uppfinna, klura och skapa. Du får prova dig fram och lära dig mer om teknik på ett kreativt och lekfullt sätt.

Musikverkstad

I musikverkstaden lär du dig genom musikalisk lek, sång, spel och rörelse. Du får prova på olika instrument och lär dig även lite förberedande notförståelse och samspel.

Teaterverkstad

I teaterverkstaden får du jobba med dramaimprovisation, lek, röst och rörelse. Du får lära dig vikten av samarbete i grupp och prova olika typer av dramaövningar och uttryck.

Mer information och anmälan (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Teater

På teaterkursen håller vi till i BlackBox där vi i olika åldersgrupper, nivåer och inriktningar, fördjupar oss i teaterns värld. Vi sätter upp föreställningar och övar på improvisation.

Ung teater (10-12 år)

Här jobbar vi med teaterövningar, teater och samarbete i grupp med improvisation när det gäller såväl röst som rörelse.

Levande Teater 13-16 år

Du får, utöver teater och improvisation, även laborera med egen manusskrivning och studera olika typer av skriven dramatik. Du får också prova olika mer avancerade tekniker, jobba med din publikkontakt och mer avancerat karaktärsarbete.

Mer information och anmälan (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Film

De rörliga bilderna fångas med ny teknik. Du skapar egna berättelser medan du arbetar med kamerateknik och ljussättning. Vi deltar också i olika filmtävlingar.
Kulturskolan samarbetar med Svenska filminstitutet och Sveriges filmförbund

Läs mer om Svenska Filminstitutet (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Sveriges filmförbund (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Film 10-16 år

Du får lära dig de olika stegen för att göra film. Allt från idé och manus till inspelning och redigering. Här skapar vi egna berättelser och arbetar med olika filmstilar och genrer. Vi lär oss hur kameran fungerar, fixar bra ljud och sätter stämningsfullt ljus.

Öringe åk 1-4

Med kamera, Ipad och dator som verktyg, skapar och experimenterar vi. Film och bild blandas på ett spännande sätt! Inga förkunskaper krävs.

Endast för Öringeskolans elever.

Mer information och anmälan (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild

På de olika bildkurserna skapar vi bilder i olika medier. Det kan vara på papper, i keramik eller på en duk. Men vi jobbar också med det digitala bildskapandet som på ipad eller med foto. Vi är oftast i vår fina Skaparverkstad, fylld med möjligheter.

Bild och form (10-16 år)

Måla, teckna eller arbeta med lera - keramik eller drejning. Du påverkar vad vi ska jobba med när vi upptäcker vår kreativitet med färg, lera och kanske andra helt oväntade material.

Foto (10-16 år)

I fotokursen undervisar vi både i hur du kan få bättre bilder i din mobil, och att använda alla inställningar på en digital systemkamera. Vi lär oss också att efterbehandla bilderna. Vi jobbar i studio och utomhus och ibland åker vi på fotoutflykter.

Det finns kameror och objektiv att låna, men du får gärna ta med din egen kamera.

Serieteckning (10 - 16 år)

I denna kurs får du lära dig hur bild och text samarbetar, hur du skriver manus och tecknar karaktärer och hur du färglägger dem. Vi skapar serier, karaktärer, illustrationer och berättelser.

Mer information och anmälan (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Dans

Dans är kroppsrörelser, ofta till musik. Med den startpunkten finns det många olika sätt att göra det på, exempelvis neoklassiskt eller showdance. Vi håller till i vår danssal på folkhälsocentrum som är anpassad för danslektioner.

Babyrytmik 0-3 år

Med sång, spel och danslekar tränas och utvecklas inte bara motorik utan också psykisk och känslomässig förmåga. I finger- och rörelselekar tränas kopplingen mellan kropp och tanke.

Småbarnsrytmik 3-5 år

Ursprungligen var rytmiken tänkt som en metod att med hjälp av kroppen lära musik och musikaliska begrepp. I aktiviteten gör barnen också andra nyttiga erfarenheter där språk, intellekt och koncentrationsförmåga utvecklas och tränas. Med rytmikmetodens kombination av musik/lek/rörelse främjas en utveckling av hela barnet på alla plan.

Neoklassisk dans 10-16 år

Neoklassisk dans är en dansform inspirerad av moderna (fria) rörelser och estetik-klassisk balett. Vi blandar ihop balettens former, positioner och rörelser med "contemporary" (fria) rörelser.

Street/Showdance 10-16 år

Showdans dansstil har sin grund i jazzdans men kan innehålla många olika dansstilar. Det är den dansstil du ser i shower, musikaler och i tv-program.

Modern Showdance 13-16 år

Modern dans blandat med Showdans är roligt, fartfyllt och med dansglädjen i centrum. Den har sin grund i jazzdans men kan innehålla många olika dansstilar och är ofta den dansstil du ser i shower, musikaler och i Tv-program.

Mer information och anmälan (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Musik

Att lära sig skapa musik på ett instrument eller på annat sätt, är något du har med dig hela livet. Vi har många olika instrument att välja på. Vi gör regelbundet konserter, både för nära och kära, men också i större sammanhang.

Piano 9-16 år

Akustiskt piano, digitalpiano och keyboard tillhör gruppen tangentinstrument. Instrumenten används som solo- eller ensembleinstrument i allt från rockband till symfoniorkester. Som pianist kan du även vara din egen orkester genom att spela både melodi och ackompanjemang samtidigt.

Du kan inte hyra piano.

Dragspel 9-16 år

På ett dragspel kan man spela nästan vad som helst, allt från enkla visor till klassiska mästerverk, pop och techno. Att dragspelet är ett blåsinstrument kanske inte så många tänker på men ljudet alstras av en luftbälg som sätter tangenternas eller knapparnas underliggande metalltungor i rörelse så att en ton uppstår. I den här kursen lär du dig hur man gör.

Du kan hyra dragspel på kulturskolan.

Träblås 9-16 år

Blockflöjt (9-16 år)

Blockflöjten är ett av de äldsta blåsinstrumenten. Det passar lika bra att spela solo, som att spela tillsammans i en ensemble.

Du kan inte hyra blockflöjt

Klarinett (9-16 år)

Klarinett är ett mångsidigt instrument som används inom flera olika musikstilar, alltifrån folkmusik till jazz, pop och klassisk musik.

Du kan hyra klarinett på kulturskolan.

Saxofon (9-16 år)

Saxofonen är det yngsta träblåsinstrumentet men den har blivit alltmer populär, framför allt i jazz, pop och rock. Den finns i flera storlekar, men vi börjar alltid med altsaxofon som är lite mindre.

Du kan hyra altsaxofon på kulturskolan.

Tvärflöjt (9-16 år)

Tvärflöjten är ett av de äldsta blåsinstrumenten man känner till. Den hörs lika ofta spelas solo, som stämmor i orkester- och ensemblemusik.

Du kan hyra tvärflöjt på kulturskolan.

Bleckblås 9-16 år

Althorn (9-16 år)

Althorn tillhör bleckblåsfamiljen. Du bildar ljud med läpparna och blåser på samma sätt som i alla andra bleckblåsinstrument. Då tuba är ett väldigt stort instrument får du börja med att lära dig spela på althorn, som ser precis ut som en liten tuba. I takt med att du växer, kan du flytta över till baryton och slutligen tuba.

Du kan hyra althorn på kulturskolan.

Baryton (9-16 år)

Baryton tillhör bleckblåsfamiljen. Du bildar ljud med läpparna och blåser på samma sätt som i alla andra bleckblåsinstrument. Då tuba är ett väldigt stort instrument får du börja med att lära dig spela på althorn, som ser precis ut som en liten tuba. I takt med att du växer, kan du flytta över till baryton och slutligen tuba.

Du kan hyra baryton på kulturskolan.

Trombon (9-16 år)

Trombon tillhör bleckblåsfamiljen. Du bildar ljud med läpparna och blåser på samma sätt som i alla andra bleckblåsinstrument.

Du kan hyra trombon på kulturskolan.

Trumpet (9-16 år)

Trumpet tillhör bleckblåsfamiljen. Du bildar ljud med läpparna och blåser på samma sätt som i alla andra bleckblåsinstrument.

Du kan hyra trumpet på kulturskolan.

Tuba (9-16 år)

Tuba tillhör bleckblåsfamiljen. Du bildar ljud med läpparna och blåser på samma sätt som i alla andra bleckblåsinstrument. Då tuba är ett väldigt stort instrument får du börja med att lära dig spela på althorn, som ser precis ut som en liten tuba. I takt med att du växer, kan du flytta över till baryton och slutligen tuba.

Du kan hyra tuba på kulturskolan.

Valthorn (9-16 år)

Valthorn tillhör bleckblåsfamiljen. Du bildar ljud med läpparna och blåser på samma sätt som i alla andra bleckblåsinstrument.

Du kan hyra valthorn på kulturskolan.

Stråk 9-15 år

Altfiol (9-16 år)

Tonen hos en altfiol är något mörkare än hos en vanlig fiol. På lektionerna spelar vi låtar efter gehör och noter och provar olika tekniker. Du får hjälp av din lärare att utveckla ditt spel och intresse för att spela altfiol. Du kan fortsätta även när du börjar gymnasiet.

Du kan hyra altfiol på Kulturskolan.

Cello (9-16 år)

När man spelar cello, som är ett ganska stort instrument, måste man till skillnad från dom flesta andra instrument, sitta ned på en stol. Klangen är mörk, men ljusare än kontrabasens. Du kan fortsätta även när du börjar gymnasiet.

Du kan hyra cello på kulturskolan.

Fiol (9-16 år)

Fiol, som också kallas violin, är det minsta stråkinstrumentet och har den ljusaste klangen. På lektionerna spelar vi låtar efter gehör och noter och provar olika tekniker. Du får hjälp av din lärare att utveckla ditt spel och intresse för att spela fiol. Du kan fortsätta även när du börjar gymnasiet.

Du kan hyra fiol på Kulturskolan.

Kontrabas (10-16 år)

Basfiol, som också kallas kontrabas, är det största stråkinstrumentet och har därför den mörkaste klangen. Kontrabas spelar man både med stråke och genom att knäppa på strängarna. Att vara basist är att vara ett fundament att stå på för alla andra musiker. Man brukar kalla basisten limmet mellan rytm och ton. Bas finns i all musik, allt från klassiskt och rock till hip-hop och EDM. Du kan fortsätta även när du börjar gymnasiet.

Du kan hyra kontrabas på Kulturskolan.

Strängar

Akustisk gitarr (9-16 år)

Akustisk gitarr tillhör familjen stränginstrument och används inom de flesta musikstilar - pop, rock, klassiskt, jazz, blues, Bossa Nova med flera.

Du får lära dig att spela både med fingrarna och med plektrum samt efter noter och på gehör. Du får en bred grund i ackord- och melodispel. Du kan fortsätta även när du börjar gymnasiet.

Du kan inte hyra akustisk gitarr.

Elbas (9-16 år)

Att vara basist är att vara ett fundament att stå på för alla andra musiker. Man brukar kalla basisten limmet mellan rytm och ton. Bas finns i all musik, allt från klassiskt till rock till hiphop till EDM. Du kan fortsätta även när du börjar gymnasiet.

Du kan inte hyra elbas.

Elgitarr (10-16 år)

Elgitarr tillhör familjen stränginstrument och används inom de flesta musikstilar - pop, rock, jazz, blues, Bossa Nova med flera.

Du får lära dig spela både med fingrarna och med plektrum samt efter noter och på gehör. Du får en bred grund i ackord- och melodispel inom flera olika genrer. Du kan fortsätta även när du börjar gymnasiet.

Du kan inte hyra elgitarr.

Ukulele (9-16 år)

Ukulele är som en minigitarr med fyra strängar. Man kan spela melodier, men ukulelen används mest som kompinstrument. Du kan fortsätta även när du börjar gymnasiet.

Du kan inte hyra ukulele.

Dj 10-16 år

Vi utforskar och klargör saker som tempon, tonarter, hur man mixar och gör coola övergångar osv. Du får lära dig om begrepp som beat matching, BPM, camelot system, looping och andra häftiga saker.

Du kan gå kursen antingen enskilt eller parvis - själv eller tillsammans med en kompis. Du kan fortsätta även när du börjar gymnasiet.

Musikproduktion 10-16 år

Här får du lära dig allt från att producera musik helt digitalt, till att spela in akustiska ljud, göra en podcast och att göra ljudeffekter till en film med mera. Du kan fortsätta även när du börjar gymnasiet.

Trummor och slagverk 10-16 år

Trummor och olika typer av slagverk har funnits i alla tider och kulturer. Undervisningen är individuellt anpassad och under de första åren får du prova på olika typer av stilar och slagverksinstrument. Du kan fortsätta även när du börjar gymnasiet.

Musikteori 12-16 år

Toner, rytmer och klanger har alla sina tecken, precis som talspråk har sina tecken. Musikteori vänder sig till dig som vill lära dig mer om musikens uppbyggnad.

Det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, sjunger eller spelar bleckblås, spelar i rockband eller i stråkorkester, spelar på gehör eller efter noter. Genom att höja din medvetenhet får du ut mer av musiken. I denna kurs får du reda på vad som ligger bakom den musik du sjunger, spelar eller lyssnar på. Du kan fortsätta även när du börjar gymnasiet.

Mer information och anmälan (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sång/kör

Sång är som att alltid ha med sig sitt instrument, överallt. På Kulturskolan kan du lära dig att sjunga solo eller att sjunga tillsammans med andra.

Kör

Utveckla din sångröst och känn glädjen i att sjunga tillsammans med andra. På kören sjunger vi sånger i olika stilar, går igenom sångteknik och sceniskt uttryck och övar på att sjunga i stämmor.
Kör är kostnadsfritt för alla barn och ungdomar som bor i Laholms kommun. Du kan fortsätta även när du börjar gymnasiet.

Sång (10-16 år)

På sånglektionerna utgår vi från dina förutsättningar och du får möjlighet att utveckla din sångröst och hitta ditt personliga uttryck. Sångundervisningen innehåller sångteknik, sceniskt uttryck och tolkning inom flera olika musikstilar, exempelvis pop, rock, jazz och musikal. Du kan fortsätta även när du börjar gymnasiet.

Mer information och anmälan (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

KomTek

Komtek är plantskolan för blivande tekniker, naturvetare, innovatörer och entreprenörer! KomTek på Kulturskolan ingår i det nationella nätverket KomTek Sverige. Vi samarbetar också med TeknikCollege Halland via Osbecksgymnasiet.

Läs mer om KomTek Sverige (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om TeknikCollege Halland (extern länk) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

KomTekverkstad 7-9 år

KomTek handlar om att experimentera och lösa tekniska problem. Här får du uppfinna, klura och skapa. Du får prova dig fram och lära dig mer om teknik på ett kreativt och lekfullt sätt.

KomTek 10-16 år

KomTek handlar om att experimentera och lösa tekniska problem. Här får du uppfinna, klura och skapa. Du får prova dig fram och lära dig mer om teknik och tekniska lösningar på ett kreativt och lekfullt sätt. Du kan fortsätta även när du börjar gymnasiet.

Mer information och anmälning (extern sida) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar i övermorgon 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:  |  Senast uppdaterad:

Innehåll på sidan