Innan du startar en livsmedelsverksamhet behöver du registrera den hos miljöenheten. Det gäller för alla som hanterar livsmedel, resturanger, butiker, tillverkare, distributörer och lager.
Tänk på att anmäla registreringen minst 10 dagar innan du ska starta. När din verksamhet är igång kommer miljöenhetens livsmedelsinspektör göra ett besök på din verksamhet.
Anmälan till miljöenheten ska göras när du:
Under tiden verksamheten är igång kommer du får regelbunden tillsyn av miljöenheten. Tillsynen görs för att kontrollera att verksamheten följer lagen och har bra rutiner. Detta minskar risken för matförgiftning och smitta.
Hur ofta du får tillsyn bestäms utifrån din riskklassning. Ju högre risk din hantering av livsmedel har, desto oftare får du tillsyn.
För registrering och tillsyn tar miljöenheten ut en timavgift. I timavgiften ingår bland annat registrering, skrivelser, platsbesök, beslut och arkivering.
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Publicerad: | Senast uppdaterad: