Sök Kontakt

Val och antagning

Att välja till gymnasiet upplevs ofta som ett stort steg i livet. Vi på Osbecksgymnasiet tycker att det är viktigt att du tänker igenom vad du vill och är intresserad av och att du sätter dig in i hur det är att läsa på gymnasiet. Det kan vara bra att prata med människor i din omgivning och att ta hjälp av studie- och yrkesvägledarna. Att skugga något av våra program är också ett bra sätt att ta reda på hur det är och vad som passar dig.

Några viktiga datum
inför gymnasievalet 2024

8 januari - 15 februari

Skicka in ansökan.
Ansökningswebben gymnasiehalland.se är öppen.

15 april

Preliminär antagning klar.
Resultat finns på ansökningswebben.

15 april – 15 maj

Ansökningswebben är öppen för omval.

1 juli

Slutlig antagning klar.
Resultat finns på ansökningswebben.

22 juli

Sista dag att svara på antagningsbeskedet på ansökningswebben.

1-15 augusti

Reservantagning.
Resultat finns på ansökningswebben. Fram till 15 september sker fortsatt reservantagning på skolorna.

Val till gymnasieskola

Under höstterminen i nian är det dags att tänka på ditt val till gymnasiet. Studie- och yrkesvägledarna kommer ut i klasserna och berättar om hur valet går till och vad de kan hjälpa till med.

I början av oktober publicerar gymnasiehalland.se vilka program och inriktningar som erbjuds inför hösten 2024. På sidan finns bra information om hur du gör ditt gymnasieval.

Läs mer på gymnasiehalland.se (extern länk) Länk till annan webbplats.

Passa på att besöka Osbecksgymnasiet när vi bjuder in till öppet hus. Ta även chansen att "skugga" - alltså att prova på hur det är att vara elev för en dag på något eller några av våra program.

Maila ditt namn, e-mail, telefonnummer och vilka program du vill skugga till skuggaosbeck@laholm.se så hör vi av oss.

I början av vårterminen får du dina inloggningsuppgifter till Gymnasiehalland av studie- och yrkesvägledaren. Sedan kan du logga in och lämna din ansökan.

Om du är äldre och vill söka till gymnasiet, kontakta din SYV eller gymnasiehalland.se.

Antagning och behörighet till gymnasieskola

Du kan söka gymnasieutbildning till och med det år du fyller 19. Från höstterminen det år du fyller 20 år kan du söka gymnasial vuxenutbildning. Både Osbecksgymnasiet och Vuxenutbildningen finns på Campus Laholm.

För att få gå ett nationellt program i gymnasieskolan krävs att du:

  • har slutfört årskurs 9 eller motsvarande (utlandssvenska barn) i grundskolan
  • inte redan slutfört ett gymnasieprogram eller motsvarande

Behörighet till yrkesprogram

För att ha behörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik samt godkänt betyg i minst fem ytterligare ämnen (vilka som helst), det vill säga totalt åtta ämnen.

Behörighet till högskoleförberedande program

För behörighet till ett högskoleförberedande program krävs dessutom godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik samt i minst nio andra ämnen från grundskolan, det vill säga totalt tolv ämnen.

För ekonomi- och samhällsvetenskapsprogrammet ska fyra av de nio godkända ämnena vara geografi, historia, samhällskunskap och religion. För naturvetenskaps- och teknikprogrammet ska tre av de nio godkända ämnena vara biologi, fysik och kemi.

Om du inte är behörig

Du som inte är behörig till gymnasieskolan kan gå ett introduktionsprogram här på Osbecksgymnasiet. Följ länken och läs om de fyra olika inriktningarna vi har att välja mellan.

Byta program eller skola

Om du vill byta gymnasieprogram börjar du med att kontakta en av våra studie- och yrkes­vägledare. De kan hjälpa dig att hitta rätt. De hjälper även till med att kontakta den skola eller det program som du vill byta till.

Läs mer på studie- och yrkesvägledare

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar imorgon 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:  |  Senast uppdaterad:

Innehåll på sidan