Sök Kontakt


Fiske och jakt

Laholm är berikat med flera fina fiskevatten och kommunen har en bra blandning av sjöar, vattendrag och kust för fritidsfiskaren. Här finns mycket att välja för våra sportfiskare och fisketurister!

Fiske

Fiskevatten

Lagan

Lagan, mellan kraftverket i Laholm och mynningen i havet, är ett av Sveriges bästa laxfiskevatten sett till antalet landade fiskar. Här är det inte ovanligt att fånga meterlånga laxar på 10 kilo. Fiskesäsongen i Lagan har premiär den 1 mars varje år för dem som har årskort och pågår till den 14 oktober.

Allt du behöver veta om Laganfisket hittar du på Laholms laxfiskes webbsida.

Laholms laxfiske webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Smedjeån och Stensån

Smedjeån och Stensån är två andra vattendrag för lax- och havsöringsfiske. Stensån rinner längst foten av Hallandsåsen och omfattar en fiskesträcka på 13 km. Smedjeån mynnar ut i Lagan.

Hjörneredssjöarna

Vid vackra Hjörneredssjöarna kan du spendera en heldag tillsammans med familjen för att fiska, paddla kanot och vandra.

Andra fiskevatten

Det finns fler fiskevatten som är tillgängliga för allmänheten. Det är också nedanstående platser:

  • Vänneåns fiskevårdsområde
  • Sunnedamm
  • Ulvereds hjorthägn

Fiskeregler

För att få fiska i alla vatten utom på kusten, krävs fiskekort.

Fiskekort kan köpas på ifiske.se eller på turistbyrån i Laholm där det även finns information om övriga försäljare av fiskekort.

Regler och fiskesätt får du av fiskekortsförsäljaren.

iFiske Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jakt

Det finns många olika typer av jakt i Sverige. Jakten sker företrädesvis under hösten i Sverige och pågår ungefär fram till slutet av januari, beroende på art som jagas. Det finns olika jakttider mellan olika delar av landet.

För att få jaga i Sverige krävs statligt jaktkort, jakträtt och rätten att använda jaktvapen. För vissa djur måste du betala avgift, en så kallad fällavgift. Det tillkommer dessutom oftast arrendekostnader om du inte har egen mark med jakträtt.

Den som äger mark har jakträtt på marken och har rätt att överlåta eller upplåta jakträtten till andra genom civilrättsliga avtal.

Vandring och övernattning under jaktsäsong

Det kan förekomma jakt i skogarna under perioden augusti till januari. Det finns olika jakttider mellan olika delar av landet. Det är tillåtet att vandra i ett område där älgjakt pågår, men tänk på att hålla dig på markerade leder.

Både under älgjakten och rådjursjakten använder jägarna sig av hundar. Det är av största vikt att du som gäst på annans mark visar hänsyn till jägarna och deras arbetande hundar. Stör aldrig en drivande jakthund. Har du med egen hund på din vandring är det viktigt att hålla den kopplad så den inte stör jakten.

De första veckorna på jakten är de intensivaste men de finns de som jagar aktivt ända till januari ut. För att inte störa jakten i onödan rekommenderas du att bara använda de lägerplatser som är anordnade längs med leden för övernattning.

Jaktlagen rekommenderar att du som vandrare bär varselväst eller färgglada kläder för att synas väl.

Tänk på detta när du vandrar under jaktsäsong:

  • Kolla efter skyltar med jakt pågår
  • Ha färgglada kläder på dig
  • Stör inte jägare om du ser dem
  • Vandra på markerade leder
  • Håll din hund kopplad
  • Ta inte hand om en jakthund - den hittar hem!
  • Var beredd på höga ljud
Turistbyrån i Laholm
0430-154 51
Hästtorget, 312 30 Laholm

Kontakta Laholms kommun

Stängt just nu. Öppnar imorgon 08.00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Publicerad:  |  Senast uppdaterad: